top of page

11 ključnih prednosti generativnog dizajna

Generativni dizajn je proces iteracije dizajna na koji možete brzo generirati visokoučinkovite dizajnerske alternative - mnoge kojih se nikada ne biste sami dosjetili - iz jedne ideje. Kod generativnog dizajna ne postoji jedinstveno rješenje; umjesto toga, postoji više sjajnih rješenja. Vi birate dizajn koji najbolje odgovara Vašim potrebama.


1. Povećana lojalnost i zadovoljstvo kupaca

Mogućnost generiranja višestrukih dizajna bržim tempom znači više zadovoljnih kupaca. Budući da su isporučeni dizajni također kvalitetniji i zadovoljavaju sve zahtjeve kupaca, odličan je način za povećanje lojalnosti kupaca i izgradnju zavidne reputacije.


2. Tisuće ideja na dodir gumba

Zahvaljujući moćnom softveru umjetne inteligencije, dizajneri više ne moraju smišljati dizajne na staromodan način. Na primjer, kada dizajnira malu šalicu, dizajner može unijeti željene parametre kao što su masa, materijal i volumen, a softver će isporučiti sve moguće dizajne koji zadovoljavaju te kriterije.


Tisuće ideja su dostupne na dodir gumba koji uz pomoć 3D ispisa može postati stvaran - generativni dizajn autodesk fusion 360
Tisuće ideja su dostupne na dodir gumba koji uz pomoć 3D ispisa može postati stvaran

3. Brzi pristup optimalnom rješenju

Budući da se više dizajna može izraditi u kraćem vremenskom roku, optimalno dizajnersko rješenje također se može pronaći brzo. To je zato što dizajneri mogu usporediti i usporediti sve različite dizajne koje je generirao softver prije nego odaberu najbolji.


4. Visoko prilagodljiva ograničenja

Koristeći ulazne podatke dizajnera i umjetnu inteligenciju, najnoviji Autodeskov softver za dizajn može proizvesti visoko prilagođene arhitektonske planove na temelju unaprijed postavljenih parametara. Nakon izrade početnog dizajna, arhitekt tada može prilagoditi softver, stvarajući različite dizajne koji zadovoljavaju određene kriterije kao što su veličina zgrade i cijena.


5. Povećana produktivnost

Za očekivati ​​je povećanje produktivnosti kao rezultat brojnih varijanti dizajna dostupnih pritiskom na gumb. Umjesto da troše dragocjeno vrijeme na smišljanje različitih mogućnosti dizajna, dizajneri to vrijeme mogu iskoristiti na drugim projektima.


6. Smanjeni troškovi ljudskih resursa

Za mnoge tvrtke, plaće zaposlenika čine veliki dio operativnih troškova. Ovo je važno u proizvodnoj industriji jer više dizajnera mora raditi zajedno kako bi došli do inovativnih načina za rješavanje problema dizajna. Međutim, ti se troškovi sada mogu smanjiti uz pomoć generativnog softvera, oslobađajući skupe troškove ljudskih resursa koji se mogu usmjeriti negdje drugdje u poslovanju.


7. Konsolidacija više dijelova

Mogućnost konsolidacije više dijelova u jedan dio još je jedna prednost generativnog dizajna. To je zato što se vrlo složene informacije mogu obraditi brzinom koju ljudski mozak ne može pojmiti. Kao rezultat, sada se može izraditi jedan dio koji će zamijeniti sklopove od dva ili više odvojenih dijelova.


Visilica dobivena korištenjem generativnog dizajna autodesk fusion 360
Visilica dobivena korištenjem generativnog dizajna

8. Smanjeni troškovi proizvodnje

Zbog konsolidacije više dijelova u jedan dio, mogu se očekivati ​​smanjeni troškovi proizvodnje. To je zato što će opskrbni lanac biti pojednostavljen zbog uklanjanja nepotrebnih dijelova, smanjujući ukupne troškove proizvodnje proizvoda.


9. Smanjeni materijalni otpad

Ovo je još jedna prednost koja proizlazi iz konsolidacije više dijelova. Stvaranjem modela koji zahtijevaju manje dijelova, potrebno je i manje materijala. To pomaže u smanjenju materijalnog otpada i troškova, a također je vrlo prihvatljivo za okoliš.


10. Izbjegava skupe prerade u proizvodnji

Prerada u proizvodnji je skup proces koji može značajno smanjiti proizvodni učinak. Prerada zahtijeva dodatno vrijeme i energiju za koordinaciju i dovršetak. Uz pomoć simulacije i ugrađenih funkcija testiranja poput onih u liniji proizvoda tvrtke Autodesk, većina prerade može se eliminirati, a konačni dizajn može se postići unutar kraćeg vremena.


11. Smanjena masa

Smanjenje mase proizvedenih dijelova još je jedna prednost i stvarna promjena za zrakoplovnu i automobilsku industriju. Jedan nedavni slučaj dolazi iz General Motorsa, gdje su inženjeri koristili generativni dizajn za proizvodnju novog nosača sjedala koji je kombinirao osam komponenti u jednu. To je rezultiralo smanjenjem mase od 40 posto i povećanjem snage od 20 posto u usporedbi s izvornim dizajnom.


Volkswagen mijenja svoj način rada zbog generativnog dizajna

Volkswagen mijenja svoj način rada zbog generativnog dizajna kako bi napravio lakše, pametnije i održivije proizvode. VW tim primijenio je generativni dizajn na kotačima kako bi smanjio ukupnu težinu i otpor kotrljanja na gumama na VW Type 20 konceptnom vozilu. Novi kotači su 18 posto lakši od standardnog seta.Vrijeme razvoja od dizajna do proizvodnje skraćeno je s 1,5 godina na nekoliko mjeseci.


"Danas niti ne razumijemo u punoj mjeri potencijal generativnog dizajna. U nadolazećim godinama ćemo morati otkriti gdje ljudski inženjering u kombinaciji s umjetnom inteligencijom može dovesti do lakših, pametnijih i održivijih proizvoda. Ovo će revolucionirati ne samo proizvode koje izrađujemo, već i načine na koje radimo." kaže Nikolai Reimer, izvršni direktor Volkswagenovog centra za inovacije i inženjering.

Primjena generativnog dizajna na Volkswagen Type 20 konceptnom vozilu - autodesk fusion 360
Primjena generativnog dizajna na Volkswagen Type 20 konceptnom vozilu

Zaključak

Generativni dizajn kao proces iteracije dizajna donosi mnoge prednosti u odnosnu na klasičan način dizajniranja. Vi pomoću generativnog dizajna možete brzo generirati visokoučinkovite dizajnerske alternative - mnoge kojih se nikada ne biste sami dosjetili - iz jedne ideje. Tu ne postoji jedinstveno rješenje; umjesto toga, postoji više sjajnih rješenja. Vi birate dizajn koji najbolje odgovara Vašim potrebama.


Pročitajte više o Autodesk Fusionu 360 i svim njegovim mogućnostima te pomognite sebi i Vašim kolegama u procesu dizajniranja.


Comments


bottom of page