top of page

5 faza stvaranja digitalne tvornice

Updated: Aug 30, 2022

Bilo da gradite novu tvornicu ili rekonfigurirate postojeću, važno je slijediti fazni pristup stvaranju digitalne tvornice: planiranje, projektiranje, validacija, izgradnja i upravljanje.

Detaljnije ćemo opisati svaku fazu ovoga procesa.


Koristeći simulaciju, vlasnici mogu planirati kretanje ljudi, strojeva i materijala kako bi pronašli najučinkovitiji tijek rada i raspodjelu prostora za sve komponente unutar tvornice.
Koristeći simulaciju, vlasnici mogu planirati kretanje ljudi, strojeva i materijala kako bi pronašli najučinkovitiji tijek rada i raspodjelu prostora za sve komponente unutar tvornice.


1. Planiranje


Planiranje digitalne tvornice počinje s logistikom i planiranjem rada. Započnite raščlanjivanjem tijekova rada korak po korak kako biste odredili lokaciju svake stanice, smještaj opreme i konfiguraciju koja maksimizira produktivnost. Ako je digitalna transformacija u tijeku, tvrtka će već imati opsežnu biblioteku artikala koji mogu ići u tvornicu.


Tijekom planiranja, simulacija kretanja ljudi, strojeva i materijala može pomoći u određivanju najučinkovitije raspodjele prostora kako bi se uklonila uska grla za brži izlazak na tržište. Dizajneri će također integrirati dobavljače i dobavljače u digitalnu koordinaciju tvornice.



2. Projektiranje


Nakon faze planiranja, imat ćete osjećaj za proizvodni proces dok počnete projektirati digitalnu tvornicu. Inženjeri određuju kako postaviti plan u fizički prostor. Svi sudionici u tvornici sada će se uključiti, povlačeći se iz istog plana kako bi dizajnirali svoje specifično područje. To može uključivati tim za ergonomiju koji procjenjuje radne stanice ili tim za HVAC koji preslikava kretanje zraka u cijelom objektu.


Te su tvornice masivne zgrade s velikim strojevima i mnogim pokretnim dijelovima. Digitalni dizajn omogućuje rano uočavanje problema s instalacijom, što znači manje pogrešaka tijekom faza izrade i rada i brže ih pokreće.


Tijekom faze projektiranja, inženjeri i drugi dionici mogu otkriti bilo kakve sudare rano prije izgradnje fizičke tvornice.
Tijekom faze projektiranja, inženjeri i drugi dionici mogu otkriti bilo kakve sudare rano prije izgradnje fizičke tvornice.

3. Validacija


Svi sudionici pregledavaju dizajn projekta kako bi osigurali njegovu održivost i potvrdili da će to sve funkcionirati. Virtualna stvarnost može oživjeti tvornicu, pomažući sudionicima da vizualiziraju prostor i izvrše revizije ako je potrebno. Tijekom ove faze usklađujete dizajn s namjerom operacije. To pomaže otkriti potencijalne sudare i unaprijed riješiti sve probleme, osiguravajući da radite na najboljim ishodima.



4. Izgradnja


Sljedeće je izgraditi digitalnu tvornicu. Ovo je digitalno orkestriran proces, koji koristi tehnologiju kao što je BIM (Building Information Modeling) za koordinaciju između više timova – poput arhitekata, inženjera i izvođača – i smanjenje rizika od prekoračenja troškova i rasporeda. Platforma u oblaku za izgradnju stvara zajedničko podatkovno okruženje i jedan izvor istine za svaki dionik na kojem može raditi.


Uz detaljan slijed izgradnje, možete organizirati i pojednostaviti proces izgradnje. BIM alati koordiniraju logistiku dok vizualizacije simuliraju izgled kako bi testirali i ponovno testirali kretanje kroz prostor i radne tijekove. Kada je sve instalirano u tvornici, spojite sve stanice zajedno i napajate ih. Zatim povećavate proizvodnju dok ne postignete željeni učinak. Digitalna tvornica počinje stvarati povratnu petlju s djelotvornim uvidima.



5. Upravljanje


Vaša digitalna tvornica radi, puna podataka koji slobodno teku među ljudima, programima i procesima. Imate digitalnog blizanca koji se nalazi na vrhu fizičke imovine, povezujući sve informacije zajedno i dopuštajući različitim programima i mrežama da komuniciraju. Ovaj virtualni prikaz daje Vam pregled cijele Vaše operacije i pomaže Vam da vidite utjecaj svake odluke.


Ovlašteni ovim informacijama, možete kontinuirano optimizirati postrojenje za cijeli životni ciklus, čak i prilagođavajući određene proizvodne serije. Na primjer, ako otkrijete da trebate 10% više proizvoda za narudžbu kupca, ali ste izračunali samo 5% viška, možete se obratiti svom virtualnom modelu da reorganizirate proizvodnu liniju i prilagodite izlaz.


Operacija je odgovorna za otprilike 80% – 90% troškova zgrade. Digitalna tvornica osmišljena je da smanji te troškove pružanjem dubokih uvida. Na primjer, strojno učenje i automatizacija olakšavaju prediktivno održavanje, upozoravajući radnike na problem prije nego što se dio opreme pokvari. To spašava tvrtku od neočekivanih zastoja, koji proizvođače koštaju 50 milijardi dolara godišnje, i održava proizvodnju bez prekida.


Nakon što je digitalna tvornica pokrenuta i radi, digitalni prikaz prikuplja podatke i daje pregled cjelokupnog rada, omogućujući vlasnicima da kontinuirano optimiziraju tvornicu za cijeli njezin životni ciklus.
Nakon što je digitalna tvornica pokrenuta i radi, digitalni prikaz prikuplja podatke i daje pregled cjelokupnog rada, omogućujući vlasnicima da kontinuirano optimiziraju tvornicu za cijeli njezin životni ciklus.

Zaključak


Kada krećete graditi novu tvornicu ili rekonfigurirati postojeću, važno je slijediti ovih 5 faza pri stvaranju digitalne tvornice: planiranje, projektiranje, validicija, izgradnja i upravljanje.


Za pomoć u ovim svim fazama, možete nam se javiti na mail: info@c-a-d.hr kako bismo mogli dogovoriti sastanak i kako bismo Vam pomogli proći kroz sve ove faze na Vašem projektu. Čekamo Vas!


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!




bottom of page