top of page

Autodesk Inventor 2022 vs Inventor 2021 – Kako su povećana produktivnost i poboljšane performanse?

Updated: Aug 30, 2022

Tijekom posljednjih nekoliko godina Autodeskov razvojni tim se usredotočio da poveća performanse Inventora. Dijelovi, sklopovi, nacrti iz godine u godinu poboljšavani su kako bi pružili učinkovito iskustvo svima koji rade na složenim dijelovima i vrlo velikim sklopovima bez da se uspori rad ili da se „zaledi“ čitav program.


Poboljšanja-performansi-i-produktivnosti-svake-nove-verzije-Inventora
Poboljšanja performansi i produktivnosti svake nove verzije Inventora


Bolja grafika i korištenje hardvera


Bolje-iskorištavanje-hardverskih-komponenti-inventor-2022
Bolje iskorištavanje hardverskih komponenti

Ni ova godina nije iznimka da se ne napravi poboljšanje. Poboljšanja grafičke tehnologije i korištenje hardvera pokazala su izvanredne rezultate u svakodnevnoj upotrebi. Za one od Vas koji uživaju uređivati svoje dijelove dok rade na montaži, pronaći ćete nekoliko poboljšanja performansi tijekom uređivanja skica i poboljšanja vidljivosti. Vaš GPU sada se bolje koristi za vizualne stilove kao što su shaded with edges, hidden line and wireframe visual styles.



Usporedba rezultata Inventor verzija 2022 vs 2021


Usporedba-rezultata-Inventor-verzija-2022-vs-2021
Usporedba rezultata Inventor verzija 2022 vs 2021

Važno je znati da se testiranje koje je napravio razvojni tim provodi na sklopovima koje su poslali korisnici Autodesk Inventora kako bi se napravila poboljšanja pri stvarnom korištenju programa. Ne radi se s jednim velikim sklopom koji sadrži jednostavne prizmatične komponente. Zato podaci koje promatrate mogu varirati ovisno o svakoj pojedinačnoj datoteci sklopa. Inventor 2021 prikazana je sivom bojom, dok Inventor 2022 je prikazan narančastom bojom.


Povećanje-brzine-otvaranja-i-zatvaranja-dokumenata-u-Inventoru-2022-naspram-Inventora-2021
Povećanje brzine otvaranja i zatvaranja dokumenata u Inventoru 2022 naspram Inventora 2021

Otvaranje i zatvaranje dokumenata brže je nego ikad, tako da možete brže krenuti u rad na crtežu i zatvoriti svoje dokumente kako biste započeli sljedeći projekt. Osim ručnog pomicanja komponenti na Vašem zaslonu, također ćete primijetiti poboljšanu grafičku konzistentnost i performanse kada animirate odnose pomoću naredbe Drive.



Tablica-usporedbe-rezultata-Inventora-2022-vs-2021
Tablica usporedbe rezultata Inventora 2022 vs 2021

Ovdje je još jedan pogled na podatke. Rezultati su stvarno izvrsni. Imajte na umu da je to samo za ovo izdanje. Ako radite na starijoj verziji Inventora, tada će poboljšanja performansi koja ćete vidjeti kada budete prešli na verziju 2022 imati još značajniji utjecaj.



Property panel i naredba Fillet

Property-panel-i-naredba-Fillet
Property panel i naredba Fillet

Naredba Fillet je premještena u Property panel. Property panel može se usidriti bilo gdje na Vašem zaslonu te omogućuje jednostavniji izgled, s manje skrivenih značajki tako da s korištenjem više tipkovnih prečaca eliminirate potrebnu biranja i klikanja kroz Property panel.

Boja teksta sada Vam daje do znanja jesu li Vaše vrijednosti nevažeće označavajući ih crvenom bojom. Property panels sada uključuju obavijesti upozorenja i mogućnost definiranja unaprijed postavljenih postavki.


Alati za odabir skupljeni su u Tool palette, koja se može usidriti neovisno o Fillet panel.

Sama naredba Fillet je podijeljena na tri, Standard edge fillets, Face fillets i Full round fillets. Svaki Fillet tip sada je lako identificirati s vlastitom ikonom u pregledniku modela.


Legacy Fillets

Kada uređujete Legacy komponentu, značajka naredbe Fillet se neće promijeniti dok ne uredite Fillet značajku. Stoga se Fillet browser nodes pojavljuju kao i u prošlosti dok se Fillet ne uredi. Klikom na OK ažurira se browser node.



Identificiranje komponenti pod ograničenjima

Identificiranje-komponenti-pod-ograničenjima
Identificiranje komponenti pod ograničenjima

Nove opcije omogućuju Vam da brzo identificirate komponente pod ograničenjem. Status ograničenja sada se prema zadanim postavkama prikazuje u pregledniku sklopa kao jedan od tri prikazana simbola koji označavaju Fully constrained, Under constrained, and Unknown which may što može zahtijevati korištenje funkcije rebuild all.


Sada možete koristiti filtar preglednika za hide fully constrained komponenti u pregledniku kako biste lakše vizualizirali koje komponente imaju preostale stupnjeve slobode.



Dark theme


Dark-theme-u-Inventoru-2022
Dark theme u Inventoru 2022

U Inventor 2021 Dark theme je samo prikazana kao teaser. Sada u Inventor verziji 2022 objavljena Dark tema koja je u potpunosti implementirana u Inventorovom korisničkom sučelju. To uključuje i iLogic Rule editor. Sada možete jednostavno vratiti svoje korisničko sučelje na zadani izgled. ovo je korisno ako radite na više monitora ili ako izgubite preglednik, alatne trake ili ploče svojstava.


Da biste isprobali Dark theme, napravite sljedeće:

Tools > Application Options , idite na karticu Colors i odaberite Dark ili Light theme.



Funkcija „Send to Fusion 360“


Funkcija-Send-to-Fusion-360
Funkcija Send to Fusion 360

Kako bi se neprimjetno proširio Vaš radni tijek u Inventoru, dodan je nova funkcija „Send to Fusion 360“ za povezivanje Inventora, preko Fusion Teama na Fusion 360.

Ako se Vaša Inventorova datoteka dijelova promijeni, možete je automatski ažurirati i u Fusionu 360.


Ovaj novi tijek rada pruža izravnu vezu s alatima unutar Fusiona 360, kao što su generativni dizajn, aditivna i subtraktivna proizvodnja, simulacija i elektronika.



Zaključak


Autodeskov tim koji razvija Inventor, ove godine je napravio značajan napredak u vidu povećanja produktivnosti i performanse kako bi Vam olakšao i ubrzao svakodnevni rad. Ostale novosti oko funkcija i crteža koje su napravljene u Inventor verziji 2022 možete pročitati na našem prošlom postu „Autodesk Inventor 2022 – Koje nove funkcije nam donosi?“ na ovome linku.


Ako Vas zanimaju cijene Autodesk Inventora Professional 2022 one se nalaze se na linku.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!


bottom of page