top of page

Drži li Fusion 360 ključ razvoja proizvoda?

Updated: Sep 5, 2023

Dizajn i razvoj proizvoda u 21. stoljeću uvelike je vođen tehnologijom.


Prošli su dani ručno crtanih skica, dugotrajnog prototipa i faze testiranja te potpuno odvojenog procesa izrade. Proizvodnja je značajno evoluirala tijekom proteklih nekoliko godina, s novom generacijom softvera CAD (Computer-Aided Design) i CAM (Computer-Aided Manufacturing) dostupnim koji čini razvoj proizvoda lakšim i bržim nego ikad.


Autodesk Fusion 360 vodeći je u području inovacija i pomiče granice razvoja proizvoda.

Proizvod dobiven korištenjem Fusiona 360
Proizvod dobiven korištenjem Fusiona 360

Što je toliko posebno u vezi s Fusion 360?


U redu, pa možda mislite: „Mi imamo CAD i CAM paket za dizajn proizvoda s kojim sam savršeno zadovoljan, npr. SolidWorks, Inventor itd., zašto bih se toliko trudio mijenjati svoj softver?“


Kao prvo – Fusion 360 izbjegava svu gnjavažu mijenjanja Vašeg softverskog paketa budući da je dostupan preko oblaka, upotrebljiv izravno iz Vašeg web preglednika na licenciranom paketu. Bez preokreta ili neizbježnih problema povezanih s instaliranjem novog softvera na Vašoj mreži.


Autodesk također otvara nove korake uključivanjem alata za generativni dizajn unutar najnovijeg izdanja. Generativni dizajn je iterativni proces koji automatski optimizira dizajn za postizanje unaprijed određenih parametara i ciljeva. Fusion 360 ima mnoge druge korisne značajke i prednosti u odnosu na druge CAD i CAM pakete. Pogledajmo neke od glavnih.

  • Potpuna integracija od dizajna do proizvodnje

Fusion 360 može se pohvaliti širokim rasponom alata koji Vam omogućuju izmjene u dizajnu, simulaciju gotovog proizvoda i prilagodbu procesa proizvodnje, sve u jednom paketu. Možete isklesati, razvući i dovršiti 3D dizajne brzo pomoću intuitivnog sučelja, zatim koristiti alate za simulaciju da ih testirate i potvrdite. Podržana je aditivna proizvodnja, tako da se prototipovi mogu brzo napraviti i testirati. Značajke CAM-a kontroliraju proizvodnju gotovih dijelova, podržavajući aditivne (npr. 3D ispis) ili subtraktivne (npr. CNC obrada) proizvodne tehnike.

  • Učinkovita suradnja

Zgodna značajka Fusion 360 je pohrana datoteka i alati za suradnju u oblaku. To znači da se zadaci koji zahtijevaju timski rad, poput pregleda dizajna, mogu obaviti na daljinu, štedeći vrijeme i novac. Razvojni ciklus proizvoda nikad nije bio lakši za navigaciju i dovršetak, što znači da se više proizvoda može staviti na tržište u kraćem vremenu.

  • Veliki izbor CAD alata i tehnika modeliranja

Umjesto da Vas prisiljava da koristite dva ili više zasebnih paketa za CAD i modeliranje, Fusion 360 Vam omogućuje modeliranje korištenjem parametarskih, izravnih, čvrstih ili površinskih i drugih geometrija, bilo da ih uvozite ili kreirate izravno. Možete skicirati, crtati, oblikovati, renderirati i simulirati unutar istog sučelja. Ovo štedi mnogo vremena i truda u usporedbi s učenjem različitih paketa, a da ne spominjemo i uštede troškova.

  • Svestranost i praktičnost

Nema sumnje da je ovaj softver svestran. Može raditi na Windowsima ili MAC-u, kao i putem preglednika. Koristi računalstvo u oblaku za povećanje procesorske snage, ubrzavajući zadatke koji zahtijevaju memoriju kao što su renderiranje ili iteracije generativnog dizajna. Oblak također čini pohranjivanje i dohvaćanje datoteka puno lakšim za ljude u timu za razvoj proizvoda.


Primjene Fusiona 360


Swissomation, tvrtka za preciznu strojnu obradu s operacijama u Teksasu i Virginiji, usvojila je Fusion 360 u svoje poslovanje. Oni proizvode male precizne dijelove uglavnom za industriju hobija, vatrenog oružja i vojnu industriju, te su uvelike profitirali od novog softvera. Poboljšao je njihovu korisničku uslugu, omogućujući klijentima veću uključenost u proces dizajna. Skice i dizajni bilo kojeg softverskog formata mogu se uvesti i modificirati, čineći život lakšim i klijentu i tvrtki. CAM aspekti softvera također pomažu u smanjenju trošenja alata i čine cjelokupni proces mnogo jednostavnijim.


Proizvođači namještaja Coalesse implementirali su Fusion 360 u pokušaju da standardiziraju svoj proces dizajna, prethodno koristeći nekoliko paketa za postizanje svojih dizajna. Bili su impresionirani njegovim visokim stupnjem integracije i jednostavnošću korištenja. Dizajnerica za tvrtku rekao je da je uspjela stvoriti složene i intrigantne oblike koje nikada ne bi mogla napraviti na drugom softveru.

Proizvod koji je složen i intrigantnog oblika napravljen u Fusionu 360
Proizvod koji je složen i intrigantnog oblika napravljen u Fusionu 360

Ponovno osmišljen proces razvoja proizvoda


Fusion 360 zahtijeva dugotrajan, kreativan i složen proces i pojednostavljuje ga bez gubitka funkcionalnosti. Njegovi snažni alati i značajke povećavaju kontrolu koju korisnici imaju od početka do kraja. Dizajni se mogu kreirati ili uvesti, raditi na njima u suradnji, prilagođavati i testirati sve u jednom paketu, nešto što nikada prije nije bilo moguće.


Također, uključivanje alata za generativni dizajn revolucionizirat će način na koji ljudi razmišljaju o dizajnu, uvodeći novu eru optimiziranih, visokokvalitetnih i estetski neobičnih proizvoda.


Ukratko, Autodesk je razvio softver koji je savršen za dizajnere, programere proizvoda, menadžere, operatere strojeva i proizvođače, olakšavajući stvari u svakoj fazi.


Pogledajte više informacija o Autodesk Fusion 360.

bottom of page