top of page

Integrirana CAD/CAM rješenja – Kako znati koje je pravo rješenje za Vas?

Updated: Aug 30, 2022

Ovaj članak govori o prednostima integriranog CAD + CAM softvera u oblaku koji uključujući suradnju, automatizaciju i organizaciju.

Integrirana CAD + CAM rješenja kombiniraju prednosti CAD (računalno potpomognuti dizajn - Computer-Aided Design) i CAM (računalno potpomognuta proizvodnja - Computer-Aided Manufacturing) programa u jedan sustav - autodesk fusion 360
Integrirana CAD + CAM rješenja kombiniraju prednosti CAD i CAM programa u jedan sustav

Integrirana CAD + CAM rješenja kombiniraju prednosti CAD (računalno potpomognuti dizajn - Computer-Aided Design) i CAM (računalno potpomognuta proizvodnja - Computer-Aided Manufacturing) programa u jedan sustav. Integrirani CAD + CAM program vodi Vas cijelim putem od procesa dizajna do procesa proizvodnje i može se temeljiti na tradicionalnom načinu ili baziranom na oblaku.


Ako ste dizajner, integrirano CAD + CAM rješenje može jednostavno podijeliti Vaše CAD modele s Vašim strojarskim tehničarom unutar tvrtke ili vanjskome proizvođača. Ako ste strojarski tehničar, primanje CAD datoteka i suradnja među odjelima nikada nije bila lakša. Zvuči zgodno, zar ne? Iako je jednostavnost korištenja svakako sveobuhvatna prednost, postoji još mnogo toga za istražiti.


Ako sljedeće značajke mogu koristiti Vama ili Vašem timu, integrirano CAD + CAM rješenje moglo bi biti pravo rješenje za Vas.


Uklonite probleme s translacijom podataka

Integrirano CAD + CAM rješenje eliminira potrebu za prevođenjem u neutralni format datoteke kao što je STEP ili IGES ili da treba kupiti dodatne skupe prevoditelje podataka. Nikada nećete imati problema s gubitkom podataka ili oštećenjem podataka tijekom procesa prevođenja kada radite unutar istog sustava dizajna.

Iako možete kupiti izravne prevoditelje za druge sustave, oni će često kasniti za ažuriranjem CAD sustava. To znači da bi Vašem izravnom prevoditelju mogli trebati tjedni ili mjeseci da uhvati korak s promjenama formata datoteke izvornog CAD formata.


Asocijativnost modela

Rad unutar istog okruženja kao i CAD dizajn omogućuje CAM podacima da zadrže određeni stupanj asocijativnosti s izvornim modelom. Promjene u modelu automatski će biti označene i često automatski ažurirane unutar integriranog CAD/CAM sustava.


Pojednostavljen tijek rada

Uklanjanje dodatnih koraka prevođenja podataka i korištenje istog sučelja kao i dizajn omogućuje pojednostavljeni dizajn za tijek proizvodnje. To se može pretvoriti u smanjeno potrebno vrijeme obuke, manje IT resursa za održavanje višestrukih CAD i CAM softverskih paketa i robusniji proces nadogradnje.

Uklanjanje dodatnih koraka prevođenja podataka i korištenje istog sučelja kao i dizajn omogućuje pojednostavljeni dizajn za tijek proizvodnje. cad cam - autodesk fusion 360
Uklanjanje dodatnih koraka prevođenja podataka i korištenje istog sučelja kao i dizajn omogućuje pojednostavljeni dizajn za tijek proizvodnje.

Automatizirajte veći dio procesa proizvodnje

Integrirana CAD/CAM rješenja nude potpuniji radni tijek proizvodnje koji Vam omogućuje da iskoristite prednosti automatizacije. Osim stvaranja staza CAM rezača, može slati u druge proizvodne procese kao što su 3D ispis, ispitivanje i skeniranje.


Potpune funkcije dizajna

Imati pristup punim mogućnostima dizajna jedna je od najvećih prednosti integriranog CAD/CAM softvera. Ove funkcije dizajna mogu se upotrijebiti za modificiranje modela, stvaranje radnog držača ili učvršćenja, ili dodatnih podataka na modelu prije proizvodnje.


Izravno uređivanje čvrstih modela može pomoći u modificiranju ugla i stvaranju zazora na kalupima za utiskivanje. Također može brzo mijenjati dijelove kalupa za brzo uređivanje žlijeba i hlađenje. Funkcije montaže mogu brzo i jednostavno umetnuti škripce, stezaljke, stolove i drugu proizvodnu opremu. Osim toga, funkcije crtanja s punim dimenzioniranjem mogu stvoriti brze 3D ispise kada je to potrebno za dijeljenje s drugima.


Integrirani alati za provjeru valjanosti

Potpuni CAD/CAM sustavi također mogu uključivati ​​ili imati dostupne module za provjeru valjanosti dizajna prije pokretanja procesa obrade s 2.5, 3 ili 5 osi. Strukturna analiza može se izračunati kako bi se vidjelo hoće li dizajn biti neuspješan prije nego što se izradi i testira. Analiza protoka kalupa za plastiku može potvrditi dizajn kalupa prije izrade alata.


Simulacije izračunatih putanja CNC rezača mogu se koristiti za provjeru rada bez sudara, čak i uzimajući u obzir stezaljke, učvršćenja i škripce.

Simulacije izračunatih putanja CNC rezača mogu se koristiti za provjeru rada bez sudara, čak i uzimajući u obzir stezaljke, učvršćenja i škripce. - autodesk fusion 360
Simulacije izračunatih putanja CNC rezača mogu se koristiti za provjeru rada bez sudara, čak i uzimajući u obzir stezaljke, učvršćenja i škripce.

Ostanite organizirani i radite u timovima

Potpuni CAD/CAM sustavi imaju oblik upravljanja datotekama i repozitorij koji može osigurati da svi rade na najnovijoj iteraciji dizajna. Korištenje glavnog modela s asocijativnošću znači da se analiza, simulacija i ažuriranje putanje rezača mogu dogoditi brže nego prije, bez sukoba verzija.


Podijelite znanje između odjela

Dizajn za mogućnost izrade ključna je komponenta za učinkovitost. Kada dizajn i proizvodnja koriste isti sustav, mogu dijeliti podatke i surađivati, osiguravajući da se sve nedoumice koje se mogu pojaviti tijekom proizvodnje iznesu ranije u procesu dizajna.


Funkcionalnost oblaka

CAD/CAM softver temeljen na oblaku, poput Autodesk Fusion 360, ima većinu, ako ne i sve prednosti integriranog CAD/CAM sustava. Budući da se dijelovi dijele i pristupa im se iz oblaka, kontrola verzija podataka održava se automatski. Ako ažurirate dio, a netko ga drugi otvori, dobit će obavijest s novijom verzijom i ažurirati ga u skladu s tim. Proizvodi kao što je Fusion 360 čak uključuju i neke alate za analizu naprezanja ili topline.


CAD/CAM sustavi temeljeni na oblaku najprikladniji su za suradnju. Svatko može dobiti pristup pregledu i mjerenju dijela, stavljanju bilješki na njega tijekom procesa projektiranja i osiguravanju mogućnosti proizvodnje. Sustavi koji se temelje na oblaku ažuriraju se automatski i obično imaju niže IT troškove održavanja, što Vam omogućuje uređivanje ili CNC programiranje Vašeg modela s bilo kojeg mjesta.



Zaključak


Kao što vidite, integrirano CAD/CAM rješenje nudi mnoge prednosti u odnosu na neintegrirani pristup. CAD/CAM paketi temeljeni na oblaku nude još jasnije prednosti. Kako ćete znati je li ovo rješenje pravo za Vas? Ovdje saznajte više o tome kako Fusion 360 može maksimalno poboljšati Vaš tijek rada.

bottom of page