top of page

Inventor 2023 – što je novo?

Updated: Aug 30, 2022

Inventor 2023 u svom najnovijem izdanju donio je dosta novosti koje ćemo opisati u 6 kategorija. Ovo je kratki opis svih 6 kategorija, te je u nastavku svaka kategorija detaljnije opisana.


 1. Općenita poboljšanja - Upoznajte se s novim Home sučeljem koji omogućuje jednostavan pristup Vašim podacima i ostaje dosljedno drugim Autodeskovim proizvodima za dizajn i proizvodnju.

 2. Interoperabilnost s drugim programima poput Revita, Fusiona 360 i drugih - Sigurno dijelite podatke između Revita i Inventora koristeći poboljšani pristup za besprijekornu BIM i MCAD interoperabilnost. Brzo pristupite i pokrenite ažurirane tijekove rada Inventor za Fusion 360, uključujući generativni dizajn, simulaciju, elektroniku i proizvodnju.

 3. Nove značajke i poboljšanja modeliranja dijelova - Pronađite nove značajke i poboljšanja definicije na temelju modela koja će bolje pripremiti vaše dizajne za proizvodnju.

 4. Nove značajke i poboljšanja sklopova - Kontrolirajte dodatne postavke u svom popisu materijala kako se komponente dodaju i uklanjaju iz vašeg dizajna sklopa.

 5. Performanse - Kao i uvijek jedna od najvažnijih stavki na koju u razvoju Autodesk posvećuje veliku pažnju. Pogledajte poboljšanja performansi za modele koji sadrže složenu geometriju, kao i rad s velikim projektima sklopova.

 6. Dokumentacija - Kontrolirajte dodatne postavke u svom popisu materijala kako se komponente dodaju i uklanjaju iz Vašeg dizajna sklopa. Pronađite nove metode za dokumentiranje pogleda i 3D napomena za jasno razumijevanje Vašeg dizajna koji ide u proizvodnju.


Općenita poboljšanja


Novo Home sučelje

Čim počnete koristiti Inventor 2023, vidjet ćete razliku u prikazu početnog zaslona. Kao što biste i očekivali, pruža jednostavan pristup nedavno otvorenim datotekama i drugom korisnom sadržaju. Ovo je slično i u skladu sa sučeljem za Fusion 360, AutoCAD i drugim Autodeskovim proizvodima što olakšava prijelaz između njih.

 1. Zamjena za My Home nudi sučelje jednostavno za korištenje za rad s Vašim datotekama. Lijevi dio sučelja omogućuje pristup projektima, otvaranje i stvaranje datoteka, učenje i pristup zajednici. Kada prijeđete mišem preko projekta, prikazuje se vrsta projektne datoteke.

 2. Nedavne dokumente možete prikazati kao minijature ili kao prikaz popisa.

 3. Prijeđite mišem preko ikone statusa datoteke da biste vidjeli opis statusa.

Novo Home sučelje u Inventoru 2023
Novo Home sučelje u Inventoru 2023

Navigacija

Poboljšana Free Orbit navigacija kada koristite miš s 3 tipke. Nova ponašanja su:

 1. Prikaz cijelog modela: točka pivota je centar geometrije modela.

 2. Djelomični model u pogledu: točka pivota sjedne na najbliži rub/lice/vrh najbliže komponente.

 3. Model izvan pogleda: točka pivota je mjesto pokazivača.

Poboljšana Free Orbit navigacija autodesk inventor 2023
Poboljšana Free Orbit navigacija

iLogic

Dodajte vanjska pravila i globalne obrasce na vrpcu

Sada možete dodati prilagođenu naredbu za vanjsko pravilo ili globalni obrazac na vrpcu tako da možete jednostavno izvršiti definirana iLogic pravila ili obrasce. Dva filtera (iLogic Rules, iLogic Forms) dodaju se dijaloškom okviru Customize.


Dodavanje parametara i redoslijeda sortiranja parametara autodesk inventor 2023
Dodavanje parametara i redoslijeda sortiranja parametara

Redoslijed sortiranja parametara s više vrijednosti

Sada možete sortirati redoslijed parametara više vrijednosti, na primjer, staviti najčešće korištene vrijednosti na vrh popisa. U dijaloškom okviru Parametri desnom tipkom miša kliknite parametar u bilo kojem stupcu, odaberite Edit Multi-Value List i potvrdite okvir Custom order polje.


Interoperabilnost


Razmjena podataka između Revita i Inventora

Puno je posla obavljeno za korisnike Revita koji žele podijeliti svoje podatke s Inventorom za prilagođenu izradu. Inventor već može otvoriti Revit podatke i čak odabrati odgovarajuće dijelove dizajna za svoje potrebe. Isto vrijedi i za ovo izdanje, osim što više nema potrebe za izvozom zasebne datoteke iz Revita i slanje emaila korisniku Inventora.


Razmjena podataka između Revita i Inventora autodesk inventor 2023
Razmjena podataka između Revita i Inventora

Sada korisnik Revita odabire podatke koje želi poslati i stvara razmjenu podataka koja se prenosi u Autodesk Docs. Korisnik Inventora tada može pristupiti razmjeni podataka za učitavanje u svoj projekt. Revit podaci ostat će asocijativni unutar Inventora bez slanja nove datoteke revizije putem emaila ako se podaci u Revitu ažuriraju.

Interoperabilnost između Revita i Inventora autodesk inventor 2023
Interoperabilnost između Revita i Inventora

Inventor i Fusion 360

Jeste li razmotrili neke od mogućnosti Fusion 360 koje nadopunjuju Inventor? Ako želite stvoriti strategije putanje alata, napredne simulacije, elektronički dizajn ili pokrenuti generativnu studiju dizajna, tada ćete na vrpci Fusion 360 pronaći neke tijekove rada sa samo jednim klikom.


Interoperabilnost Inventora i Fusiona 360 autodesk inventor 2023
Interoperabilnost Inventora i Fusiona 360

Fusion 360

Doživite poboljšanu kvalitetu slike pri otvaranju Fusion 360 Electrical dizajna s podacima o detaljima modela. Prilikom navođenja opcija uvoza, pod Object Filters uključite Meshes.


Poboljšana kvaliteta slike pri otvaranju Fusion 360 Electrical dizajna autodesk inventor 2023
Poboljšana kvaliteta slike pri otvaranju Fusion 360 Electrical dizajna

Import / Export

Bilo je nekoliko ažuriranja postojećih formata za Import i Export.


glTF je format otvorenog koda koji pohranjuje podatke o modelu, sceni i animaciji. Zadani izlaz je .glb (potpuno samostalna binarna datoteka). Unesite .gltf kao ekstenziju ako želite izlaz u .gltf. Task Scheduler podržava obje vrste datoteka za izvoz.

 • .gltf izlaz se sastoji od ascii datoteke (.gltf), binarne datoteke i .png datoteka koje predstavljaju teksture. Obično ga koristi onaj tko uređuje izlazni sadržaj u nekoj drugoj aplikaciji.

 • .glb izlaz proizvodi jednu binarnu datoteku sa svim uključenim teksturama. Obično ga koristi onaj tko koristi izlaz.

 • JT import/export - Podrška za verziju 10.6 i 10.7, uključuje čitanje i pisanje. Dodana podrška za UCS izvoz.

 • STEP - Poboljšane su performanse otvaranja STEP datoteka. Dodana podrška za UCS izvoz.

 • STL export - Zadane jedinice za STL izvoz sada su milimetri.

 • USDz export - Dodana je podrška za izvoz u USDz format. USDz paketi se obično koriste u vezi s proširenom stvarnošću (AR). Izvoz koristi ASCII za imenovanje datoteka, a ne Unicode.

Formati za Import i Export autodesk inventor 2023
Formati za Import i Export

Modeliranje dijelova


Mark Feature

Sada možete koristiti tekst skice ili geometriju za dodavanje Mark features.

Koristite značajku Mark features za stvaranje sadržaja koji predstavlja lasersko označavanje, graviranje ili graviranje. Mark features prikazuju se u 2D i 3D i mogu se izvesti unutar Flat Pattern DXF/DWG export.


Mark Styles kontroliraju modeliranje i ponašanje izvoza Mark features.

Svaki Mark Style preslikava se na izvezeni Mark layer u DXF ili DWG datoteci.

Možete definirati prilagođene Mark Styles, dodijeliti ih skupovima odabira unutar Mark features i izvesti geometriju oznake u određene slojeve u DXF ili DWG datoteci.


Opcija Mark Features autodesk inventor 2023
Opcija Mark Features

Skiciranje

Projicirana geometrija

Vjerojatno Vam se to dogodilo u jednom ili drugom trenutku, uredili ste značajku više u stablu modela i geometrija iz te značajke bila je projicirana u drugu skicu, a sada je pokvarena ili ostala bez roditelja. Morali ste otići do tih skica i popraviti ili izbrisati pokvarene projekcije. Ponekad je bilo teško locirati geometriju kojoj ste trebali pristupiti.


Sada postoji odabir jednim klikom za slomljene projicirane rubove. Uredite skicu s prekinutom geometrijom, desnom tipkom miša kliknite sketch browser node ili u praznom prostoru platna i kliknite Select broken projections i upotrijebite tipku Delete ili zamijenite pokvarene projekcije.


Uključite informacije o iProperty u tekst skice

Standardna iProperties i Custom iProperties sada se mogu koristiti u tekstu skice modela dijela. iProperties dolaze samo iz aktivnog modela.


Olakšan rad s projiciranom geometrijom autodesk inventor 2023
Olakšan rad s projiciranom geometrijom

Sheet metal

Prikaži proširene informacije u pregledniku omogućeno za više naredbi:

 • Face

 • Contour Flange

 • Flange


Dostupna je nova asimetrična opcija kod ekstrudiranja konturne prirubnice.

Prilikom izvoza ravnih uzoraka u DWG ili DXF postoji nova opcija za pretvaranje krivulja u tangentne lukove.

Predlošci Sheet metal sada su opcija pri izradi nove komponente unutar sklopa.


Poboljšan rad u Sheet metalu
Poboljšan rad sa Sheet metalom

Značajke

Postavke tolerancije dostupne su za vrijednosti unutar svih vrsta fileta.

Naredba Relationships sada radi za potisnute značajke. Desnom tipkom miša kliknite potisnutu značajku i odaberite Relationships.


Sve opcije panela svojstava sada su sačuvane u predpostavkama za značajke ekstrudiranja i okretanja.

Sada možete promijeniti vidljivost sljedećih značajki pomoću Alt + V:

 • Solids

 • Work features (ravnine, os, točke)

 • Sketches


Modeliranje sklopova

BOM opcije

U ovom izdanju uvedena je nova opcija BOM Settings koja vam omogućuje kontrolu vidljivosti nulte količine i redoslijeda brojeva stavki.


Nove opcije BOM Settings

Potisnute komponente u stanjima modela pojavljuju se kao 0 QTY u BOM-u (Bill of Materials) i utječu na brojeve stavki. Nova opcija BOM Settings dodana je Bill of Materials kako bi se osigurala kontrola nad ponašanjem BOM-a potisnutih komponenti.

Kliknite BOM Settings i zatim omogućite ili onemogućite:

 • Sakrij potisnute komponente u BOM-u

 • Automatski brojite stavke uzastopno

Nove opcije BOM Settings autodesk inventor 2023
Nove opcije BOM Settings

Nove značajke unutar modeliranja sklopova

Substitute Model State

Kada je Substitute Model State aktivno, sljedeće su naredbe onemogućene na vrpci:

 • Place iLogic Component

 • Analyze Interference

 • Activate Contact Solver

 • Convert to Weldment

Mogućnosti ograničenja

Sada možete izravno potisnuti ograničenje kada ga uređujete.


Preimenujte Storyboards

Možete preimenovati bilo koji Storyboards tijekom kreiranja ili prilikom uređivanja prezentacije. Desnom tipkom kliknite naslov Storyboards i odaberite Rename.


Publish to Video

Nova opcija dodana je u postavke Video Resolution, a to je Frame Rate. Zadana Frame rate je 15 fps (sličica u sekundi). Unesite vrijednost od 1 do 200.


Vijčani spojevi

Postoji novi potvrdni okvir za praćenje uzorka za vijčane spojeve vođene uzorcima skice.


3D napomene

Prilikom dodavanja 3D napomene, možda već znate da možete referencirati informacije o iProperty odabranoj stavci pomoću Source-a. Međutim, u prošlosti nije postojao način da se odabere na kojoj razini podsklopa će se upućivati informacije o iProperty. U izdanju iz 2023. sada imate mogućnost referenciranja iPropertyja s bilo koje razine podsklopa koja je povezana s odabranim objektom.


mogućnost referenciranja iPropertyja autodesk inventor 2023
Mogućnost referenciranja iPropertyja

Tube & Pipe

Route Panel u dijaloškom okviru Properties sada čuva posljednje korištene vrijednosti čak i nakon što zatvorite dijaloški okvir.

Pamte se vrijednosti za sljedeće postavke:

 • Auto-Route

 • Convert Auto-Route to Sketch

 • Auto-Dimensions

 • Auto-Constraints

Route Panel autodesk inventor 2023
Route Panel

Performanse

 • Threads - Poboljšana grafička izvedba velikih sklopova s mnogo niti uključivanjem višenitnosti i konsolidacije za niti.

 • Punch tool iFeatures - Poboljšana izvedba proračuna Sheet Metal Punch tool postavljena na točke s uzorkom skice.

 • Vidljivost u Express Mode načinu rada - Izvedba je poboljšana kada se promijeni vidljivost komponente u Express načinu rada.

Punch tool iFeatures autodesk inventor 2023
Punch tool iFeatures za poboljšanje performansi

Dokumentacija


Pogledi crteža

Stanje modela u Overlay View

Prilikom izrade Overlay View-a za dijelove, možete odabrati željeno stanje modela koje će se prikazati u pogledu. Može biti korisno na primjer kada prikazujete dio prije obrade i poslije.


Stanje modela u Overlay View autodesk inventor 2023
Stanje modela u Overlay View

Edit Detail Properties

Prilikom uređivanja detaljnog prikaza, koristite Edit Detail Properties da promijenite oblik granice detaljnog prikaza iz kružnog u pravokutni. Naredbi se pristupa iz kontekstnog izbornika prikaza u pregledniku ili na listu.


Edit Detail Properties autodesk inventor 2023
Edit Detail Properties

Definicija na temelju modela i 3D napomene

Datum Target

Naredba Datum Target je dodana na ploču General Annotation tako da možete uspostaviti datume na nepravilnim površinama.

Sada možete stvoriti Point, Circle, i Rectangle Datum Targets.


Umetnite Parent Assembly iProperties u Leader Text

3D i 2D vodeći tekst sada može uključivati standardne iProperties, prilagođene iProperties i svojstva instance koja pripadaju roditeljima priloženog dijela. Prije su u tekstu voditelja bila dostupna samo svojstva iz priloženog dijela.


Parent Assembly iProperties i Leader Text autodesk inventor 2023
Parent Assembly iProperties i Leader Text

Također, bilješke s voditeljem mogu kombinirati svojstva instance iz priložene komponente i njenih roditelja kako bi prikazali informacije specifične za pojavu, na primjer jedinstvene oznake.

Prikaz informacije specifične za pojavu - na primjer jautodesk inventor 2023edinstvene oznake
Prikaz informacije specifične za pojavu - na primjer jedinstvene oznake

Napomene

Napomene o zavarivanju

U dijaloškom okviru Welding Symbol, naredbe Identification Line and Spacer controls uvijek su vidljive i omogućene za odgovarajuću specifikaciju zavarivanja.

Welding simbol autodesk inventor 2023
Welding simbol

Nova opcija Field Flag Direction dodana je u dijaloški okvir Weld Symbol Style and Standard Editor koji Vam omogućuje postavljanje smjera zastavice polja. Opcija Fixed Right postavljena je kao zadana za JIS standard i pruža istu funkcionalnost kao u prethodnim izdanjima. Opcija Automatic postavljena je kao zadana za druge standarde.


Edge Weld Symbols sada koristi najnoviji dostupni standard ISO 2553-2019. Simbol je dodan u Style Editor i omogućen prema zadanim postavkama za sljedeće standarde: ISO, DIN, ANSI, BSI, GB, JIS, GOST (samo u zavaru).


Dodan je Stake Weld prema EN ISO 2553:2017. Simbol je dodan u Style Editor i omogućen prema zadanim postavkama za sljedeće standarde: ISO, BSI, DIN, GOST (samo u zavaru). Također je dostupan za sljedeće standarde, ali nije omogućen prema zadanim postavkama: ANSI, JIS, GB, GOST (samo u crtežu).

Style i Standard Editor autodesk inventor 2023
Style i Standard Editor

Ažurirani simbol Surface Finish Collection

Simbol Surface Finish Collection ažuriran je prema posljednjoj normi EN ISO 1302:2002.

Također sada imate mogućnost definiranja Collection Symbol sa simbolom Surface texture izvan zagrade i uključiti sve referentne vrste površinske teksture na listu.


Poboljšanja Feature Control Frame

Sada je moguće dodati simbol All Over na Feature Control Frame. Upotrijebite novu opciju " All Over u padajućem izborniku Profile u dijaloškom okviru Feature Control Frame.

Također možete unijeti indikatore prefiksa, sufiksa i pomoćnih značajki prema standardima ISO 5458 i 5459 u dijaloškom okviru Feature Control Frame. Najprije omogućite opcije koristeći nove potvrdne okvire dodane u dijaloški okvir Style and Standard Editor. Također imajte na umu da ćelije postaju omogućene dok popunjavate ćelije.Zaključak


Svake godine Autodesk donosi nove i značajne promjene i poboljšanja koja olakšavaju svakodnevni rad korisnicima Inventora, pa je tako bilo i ovaj put.

Informirajte se dodatno o Autodesk Inventor Professional.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!


Comments


bottom of page