top of page

Kako krenuti u Projekt pametne tvornice?

Updated: Aug 30, 2022

U ovome blog postu koji je povezan s temama za digitalnu transformaciju, pametnu proizvodnju i pametnu tvornicu, odlučili smo intervjuirati Anju Štefanić, direktoricu tvrtke Culmena.


Culmena je pokretač Projekta „100 Pametnih tvornica“ s ciljem povećanja broja Pametnih tvornica u Hrvatskoj i regiji te jačanja hrvatskog gospodarstva i konkurentnosti proizvodnih tvrtki. Odlučili smo postaviti par pitanja vezanih za pokretanje projekta transformacije u Pametnu tvornicu. Mi smo Partner u Projektu za područje Novih tehnologija poput implementacije Autodeskovih softverskih rješenja koje omogućuju digitalno dizajniranje, vizualizaciju i simulaciju proizvoda u ranim fazama projektiranja.



Što je Pametna tvornica i kako ju najlakše objasniti?


Anja Štefanić: Pametna tvornica je tvornica u kojoj se koriste tehnologije Industrije 4.0 na optimalan način, a karakteriziraju je povezanost u realnom vremenu, umreženost, autonomnost, produktivnost i održivost. Pametne tvornice svakako vidimo kao budućnost proizvodnih tvrtki.



Koji su glavni benefiti Pametne tvornice, što tvrtke mogu očekivati nakon transformacije?


Anja Štefanić: Kao glavne benefite Pametne tvornice, među ostalim, istaknula bih transformaciju i optimizaciju procesa tvrtke, bolje financijske rezultate, digitalizaciju poslovnih procesa i proizvoda, velike uštede resursa, postavljanje i praćenje KPI-eva i održivo poslovanje. Bitno je napomenuti da se očekuju i brojni benefiti za marketing, prodaju te zaposlenike poput novih digitalnih znanja i vještina.



Na koji način transformirate tvornice u Projektu „100 Pametnih tvornica“?


Anja Štefanić: Transformacija se provodi pomoću Culmenine Culis metodologije, koja je produkt dugogodišnjeg iskustva i rada na optimizaciji procesa u industriji. Kako smo odradili velik broj projekata, pokazalo se da se najbolja poslovna transformacija postiže kombinacijom Lean, Digitalne i Green transformacije, koje su temelj Culis metodologije. Uvijek ističemo da je u središtu Culisa čovjek (zaposlenik, menadžer, lider, vlasnik) kojem se na jednostavan način omogućava usvajanje i primjena novih digitalnih tehnologija.



Koji su prvi koraci u Projektu?


Anja Štefanić: Nakon ulaska tvrtke u Projekt „100 Pametnih tvornica“ prvo se radi Audit spremnosti za Industriju 4.0, kako bi se dobio uvid u trenutno stanje procesa, opreme i resursa s obzirom na zahtjeve Industrije 4.0. Nakon navedenoga, postavljaju se KPI-evi koji se trebaju postići te se radi odabir Partnera koji se uključuju u Projekt, te tehnologija i rješenja koji će se implementirati. Tada se kreće u transformaciju, Lean, Digitalnu i na kraju Green.


S obzirom na različite razine spremnosti pojedinih poduzeća, implementiraju su one tehnologije i rješenja koji su tom poduzeću potrebni za uspješnu transformaciju, štedeći pritom ključne resurse poput vremena i novca. Na primjer, pojedine tvrtke već imaju implementiran dio tehnologija za digitalizaciju i te se tehnologije uzimaju u obzir pri ulasku u Projekt.



Koliko traje proces?


Anja Štefanić: Okvirno trajanje projekta je između 12 i 24 mjeseca, no ovisi o veličini poduzeća i trenutnom stanju, u smislu već implementiranih tehnologija. Svakom klijentu pristupamo individualno i prilagođavamo njihovim potrebama.



Kako tvrtke mogu financirati projekt?


Anja Štefanić: Više je opcija. Projekt se može financirati iz vlastitih izvora, kredita ili EU fondova. U Projekt je uključen i Partner specijaliziran za EU fondove pa je zainteresiranim tvrtkama omogućen jednostavan pristup informacijama o mogućnostima financiranja.



Kako Communiter Ad Decus (CAD) sudjeluje u Projektu?


Anja Štefanić: Communiter Ad Decus (CAD) uključen je u Projekt kao jedan od Partnera. Zaduženi su za područje novih tehnologija, poput prodaje i implementacije Autodeskovih programskih rješenja koje osiguravaju izradu kvalitetnih digitalnih prototipova i upravljanje tehničkom dokumentacijom zbog vizualizacije, simulacije i analize realnih uvjeta digitalnih modela u cjelokupnom proizvodnom procesu. Pružaju edukacije i kontinuiranu podršku klijentima kako bi iskoristili puni potencijal Autodeskovih programskih rješenja i unaprijedili svoja poslovanja.



Ako želite saznati više o Projektu „100 Pametnih tvornica“, pozivamo Vas se da se uključite na webinar koji se održava 26. travnja 2022. na Zoomu. Više informacija i prijave su na: culmena.hr/100-pametnih-tvornica/.

bottom of page