top of page

Kako skratiti razvoj proizvoda uz pomoć digitalne transformacije?

Updated: Aug 30, 2022

Tvrtka Edera Safety usvojila je digitalne tehnologije za suradnju, inovacije i masovnu prilagodbu pri procesu izrade proizvoda od koncepta do gotovog proizvoda.


U današnjoj poslovnoj klimi važnije je nego ikad brzo se okrenuti i stvarati inovativne nove dizajne proizvoda. Tijekom prvih dana pandemije COVID-19, tvrtka Edera Safety osmislila je inovativnu, prozirnu masku kako bi radnici u uslužnim djelatnostima bili sigurniji i zdraviji. Morali su tu masku brzo „izbaciti“ na tržište. Besprijekorna suradnja i korištenje Fusion 360 kao jedinstvene platforme temeljene na Oblaku – od dizajna pa sve do proizvodnje – omogućili su timu da stvori svestranu masku u samo tri mjeseca.Zaokret tijekom pandemije


Tvrtka Edera Safety poznata je po svom modernom pristupu dizajnu proizvoda i nepokolebljivom fokusu na poremećaje, transformaciju i humanitarni dizajn. Na početku pandemije shvatili su potrebu za sigurnijom i održivijom zaštitnom opremom. Dizajneri iz Edera Safety brzo su se upustili u stvaranje najsvestranije moguće maske.


Koji je rezultat toga? Nova maska ​​za uslužne radnike koja korisnicima omogućuje da vide izraze lica tijekom komunikacije. Maska se ne magli i može se dezinficirati i ponovno koristiti, što je čini isplativom i ne stvara otpad. Lagana je i udobna što omogućuje da se može dugotrajno nositi.


Međutim, jedna je stvar osmisliti dizajn koji mijenja igru. Sasvim je drugo brzo ga plasirati na tržište - osobito tijekom globalne pandemije. Prije COVID-19, Ederi su obično bile potrebne dvije godine da proizvod od koncepta prenese na tržište. Uz pomoć digitalnih tehnologija, Edera Safety je uspjela dizajnirati, napraviti prototip, testirati ga i započeti proizvodnju nove maske u roku od samo tri mjeseca.


edera-safety-maska-autodesk-fusion-360-inovativni-generativni-dizajn
Dizajniranje zaštitne maske u Fusionu 360 (Copyright Edera Safety)

Suradnja na nov način


Kao i mnoge tvrtke, Edera Safety se morala brzo prilagoditi novom načinu rada i suradnje na udaljenim lokacijama. Za dizajn nove maske, alati za suradnju temeljeni su na Oblaku u Fusionu 360 čime je omogućeno da dizajnerski tim u Edera Safety može zajednički raditi na projektu, unatoč tome što su raspršeni po cijeloj zemlji i nisu se mogli sastati zbog COVID-19 restrikcija. Također su mogli početi dijeliti svoje dizajne s tvrtkama za izradu prototipa i njihovim proizvodnim partnerima da imaju besprekidni i besprijekorni tijek rada.


“Teško je stvoriti proizvod u rekordnom vremenu u kombinaciji s članovima tima na različitim mjestima”, rekao je Luis Meixner, dizajner proizvoda u Edera Safety. “Ali s Fusionom 360 i njegovim alatima za suradnju i tijekovima rada u Oblaku, činilo se kao da svi radimo zajedno iako nismo u istom uredu.”


edera-safety-maska-autodesk-fusion-360-inovativni-generativni-dizajn-mnostvo-dizajna
Odabir oblika maske dobiven generativnim dizajnom u Fusionu 360 (Copyright Edera Safety)

Transformacija razvoja proizvoda s digitalnim alatima


Kada je tim Edere pristupio dizajnu maske, njihovi temeljni ciljevi uključivali su trajnost, udobnost i praktičnost zbog njezine transparentnosti. Korištenje generativnog dizajna u Fusion 360 dalo je višestruke mogućnosti dizajna za smanjenje težine kako bi se povećala udobnost i smanjilo ukupno vrijeme dizajna, omogućujući dizajnerima da se usredotoče na inovacije.


Uz Fusion 360, tim je imao koristi od brze, fleksibilne izrade prototipa za različite varijacije maske. Dizajni su bili prioritetni i 3D tiskani za testiranje. Sve promjene su zatim ažurirane u softveru zbog ponovnog testiranja. Proces "dizajniranja, simulacije, generiranja, testiranja" s jednom platformom temeljenom na Oblaku osnažio je tim da proizvede potpuno novi proizvod u jako kratkome vremenskom razdoblju i brzinom četiri puta bržom od tradicionalnih tijekova rada.


“Željeli smo stvoriti masku koja će pomoći da uslužni radnici budu sigurni i zdravi, i znali smo da moramo brzo krenuti,” rekao je Thomas Saier, osnivač i izvršni direktor Edera Safety. “Fusion 360 nam je omogućio timsku suradnju unatoč radu na daljinu, pomogao je u poticanju inovacija i značajno skratio naše vrijeme proizvodnje. Posjedovanje ovih digitalnih alata pomoglo nam je da izađemo na tržište u rekordnom vremenu i stvorilo nam nove poslovne prilike.”


edera-safety-maska-autodesk-fusion-360-inovativni-generativni-dizajn-prototip
Izgled gotovog proizvoda izrađen uz pomoć Fusiona 360 (Copyright Edera Safety)

Zaključak


Edera Safety je kao što je navedeno napravila uspješnu transformaciju u inovativnom razvoju svojih proizvoda skraćujući proces od koncepta do gotovog proizvoda uvođenjem novih tehnologija u svoje poslovanje. Isto to, možete napraviti i Vi, ako želite uključiti digitalnu transformaciju u svoju tvrtku.


Na Culmeninoj stranici nalazi se više informacija o njihovom Projektu "100 Pametnih tvornica" i o tome na koje sve načine možete digitalno transformirati svoju tvrtku da i ona postane Pametna tvornica. U Projektu su 9 renomiranih partnera poput Nokia, T-Com, Micro-Link, Lean Scheduling Europe, Purić, Elproms, Impuls savjetovanje, BeeIN i nas koji smo zaduženi za nove tehnologije.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!


Comments


bottom of page