top of page

Kakva je budućnost digitalne tvornice?

Updated: Aug 30, 2022

Iako je 85% tvrtki ubrzalo digitalnu transformaciju tijekom pandemije, digitalne tvornice još nisu norma. Ali kako bi izgledala budućnost digitalne tvornice? Evo kratkog uvida.


Povezani podaci mogu pomoći da strojevi budu inteligentniji, dajući im mogućnost otkrivanja problema i ispravljanja kursa bez ljudske intervencije.
Povezani podaci mogu pomoći da strojevi budu inteligentniji, dajući im mogućnost otkrivanja problema i ispravljanja kursa bez ljudske intervencije.

Inteligentna proizvodnja


Upravo sada, koncept digitalne tvornice izgrađen je oko tehnologije, strojeva, alata i robota. Ali sve se svodi na ono što ti strojevi doprinose: podaci. Budućnost digitalnih tvornica je spajanje podataka iz više izvora i pitanje: "Što ovi kombinirani podaci otkrivaju?" Povezani podaci vode do više od pametne proizvodnje: stvorit će inteligentnu proizvodnju. Pametna tvornica daje vam informacije za poduzimanje specifičnih radnji za optimizaciju vaše tvornice i postizanje određene kvalitete. Uz inteligentnu proizvodnju, tvornica će također koristiti podatke za donošenje odluka - poput strojeva koji mogu osjetiti kada nešto nije u redu i samostalno se ispravljati.Platforme Power Integrated Factory Modeling


Gdje će živjeti svi ti podaci? Na platformama u oblaku, gdje ovaj prikaz radnje uživo omogućuje vidljivost operacije od 360 stupnjeva. Osim jednostavnog razbijanja silosa, platforme će također postati moćnije, protežući se izvan zidova digitalne tvornice kako bi podržale integrirano tvorničko modeliranje (IFM - Integrated Factory Modeling).


Tvrtke koje koriste digitalne tvorničke tehnologije inherentno su agilnije i sposobne se brzo okrenuti kako bi izbjegle ekonomske probleme ili probleme u lancu opskrbe.
Tvrtke koje koriste digitalne tvorničke tehnologije inherentno su agilnije i sposobne se brzo okrenuti kako bi izbjegle ekonomske probleme ili probleme u lancu opskrbe.

IFM uključuje više od same zgrade i onoga što je unutra. Uključuje okolno okruženje – poput infrastrukture, parkirališta, upravljanja vodama, skladišta i uredskih zgrada – povezujući sve iznutra i izvana. Uz ovaj integrirani tvornički model, proizvođači također mogu povezati dobavljače, dobavljače, izvođače i dionike u zajedničko podatkovno okruženje. To znači da svi mogu raditi s istim podacima, u isto vrijeme, stvarajući ultimativno sredstvo za suradnju. Njemački proizvođač električnih automobila e.Go koristio je IFM za stvaranje svojih pametnih tvornica. Posjedovanje jedinstvene digitalne platforme održava sve izvođače i suradnike na pravom putu.Distribuiranja proizvodnja


Prema Nacionalnoj asocijaciji proizvođača (NAM), izdvojeni podaci i dalje su glavni razlog zašto tvrtke imaju problema s opskrbnim lancem. Samo 21% malih proizvođača vjeruje u vidljivost svoje mreže opskrbnog lanca. Digitalne tvornice to rješavaju dopuštajući tim manjim poduzećima da rade zajedno. U budućnosti će digitalne tvornice olakšati kooperativne mreže kako bi tvrtke mogle dijeliti opremu, udruživati ​​resurse i ojačati otpornost pojedinačnih tvrtki i industrije.


Distribuirana proizvodnja decentralizira materijale i proizvodnju te omogućuje manjim tvrtkama da ubiru plodove digitalne povezanosti. Globalno, 98% proizvodnih tvrtki su mala i srednja poduzeća (SME). No kada je riječ o digitalizaciji, malim i srednjim poduzećima često nedostaje kapitala za ulaganje u industriju 4.0 brzinom i razmjerom većih konkurenata. Uz distribuiranu proizvodnju, ove se tvrtke mogu virtualno okupiti, djelujući kao jedna velika organizacija s istom snagom kao i masivno tvorničko poduzeće.


Uz digitalnu tvornicu, proizvođači mogu pomoći u zatvaranju jaza između kvalificirane radne snage privlačeći talente gladne tehnologije koji žele koristiti najnoviju i najbolju tehnologiju.
Uz digitalnu tvornicu, proizvođači mogu pomoći u zatvaranju jaza između kvalificirane radne snage privlačeći talente gladne tehnologije koji žele koristiti najnoviju i najbolju tehnologiju.

Kvalificirana radna snaga


Digitalne tvornice promijenit će proizvodne procese i prirodu proizvodnih poslova. I to je dobra stvar. Trenutno stanje je ovakvo:

  • Potrebno je popuniti 570.000 radnih mjesta u proizvodnji.

  • 77% proizvođača ima poteškoća s popunjavanjem radnih mjesta i pronalaženjem kvalificiranih radnika.

  • Prema trenutnoj stopi, 2,1 milijun radnih mjesta u proizvodnji ostat će nepopunjeno do 2030., što će industriju koštati 1 bilijun dolara.

Zašto se ovo događa? Radnici koji dosegnu dob za umirovljenje brojčano su veći od onih koji ulaze u industriju. Zapravo, proizvodnja je na pretposljednjoj od sedam industrija kada je u pitanju privlačnost posla. Sljedeće generacije žele raditi za digitalno napredne poslodavce, područje u kojem proizvodnja tradicionalno zaostaje.


Digitalne tvornice su odlična prilika za rebrendiranje industrije i zatvaranje ovog jaza. Proizvođači mogu iskoristiti najnoviju tehnologiju kako bi privukli talente gladne tehnologije: A što je uzbudljivije od tvornice pune robota, umjetne inteligencije i pametnih strojeva?


Uz digitalnu tvornicu, vlasnici imaju pristup točnim informacijama koje su im potrebne, kada im zatrebaju. Oni mogu koristiti te podatke na pametnije načine za donošenje poslovnih odluka, identificirati izazove i odgovoriti na njih prije nego što se dogode te biti otporniji u nepredvidivom svijetu.Zaključak


Digitalne tvornice su budućnost uz pomoć inteligentne i distribuirane proizvodnje na raznim cloud platformama koje olakšavaju rad i ubrzavaju svakodnevne procese. Informacije su dostupne na licu mjesta te se smanjuje mogućnost pogreške.


Ako Vas zanima više informacija o digitalnoj tvornici i kako se ona može primijeniti na Vašu tvrtku, napravite prvi korak i javite nam se na mail: info@c-a-d.hr kako bismo mogli dogovoriti sastanak. Čekamo Vas!


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!Comments


bottom of page