top of page

Koji se CAD formati datoteka najviše koriste u Fusionu 360?

Updated: Aug 30, 2022

Autodesk Fusion 360 podržava širok izbor formata CAD datoteka. U ovom kratkom pregledu pogledajte pet najpopularnijih podržanih.


Računalom potpomognuto projektiranje (CAD - Computer-Aided Design) metoda je digitalne izrade 2D crteža i 3D modela proizvoda iz stvarnog svijeta. CAD je posljednjih desetljeća zamijenio ručno crtanje – i to s dobrim razlogom. Mnogo je lakše dizajnirati u digitalnom prostoru koji oprašta, gdje možete vršiti revizije i uređivanja bez zaustavljanja cijelog projekta.


Autodesk Fusion 360 podržava širok izbor formata CAD datoteka
Autodesk Fusion 360 podržava širok izbor formata CAD datoteka

Posljednjih godina, Autodesk je još više pomaknuo okvire s Fusion 360, integriranim oblakom CAD paketom koji uključuje:

  • CAM (Računalom potpomognuta proizvodnja - Computer-Aided Manufacturing)

  • CAE (Računalom potpomognuto inženjerstvo - Computer-Aided Engineering)

  • PCB (Tiskana ploča - Printed Circuit Board) softver

  • Proširenja za otključavanje naprednih mogućnosti u svakoj kategoriji


No po čemu se Fusion 360 izdvaja od konkurencije?

Kao prvo, Fusion 360 je svestrana platforma koja podržava različite formate CAD datoteka. Pet najčešće korištenih ekstenzija datoteka s Fusion 360 su:

  • Autodesk Inventor (.ipt)

  • KORAK (.korak)

  • OBJ (.obj)

  • STL (.stl)

  • Solidworks (.sldprt)

Pročitajte detaljnije informacije vezane za ove podržane ekstenzije datoteka i pogledajte zašto je svestranost koju pruža Fusion 360 promijenila igru za CAD korisnike.


Autodesk Inventor Part File (.ipt)

IPT datoteka je 2D ili 3D model kreiran u Autodesk Inventoru. Autodesk inventor je program koji se koristi za dizajniranje mehaničkih 3D prototipova. IPT datoteka obično sadrži 3D dio namijenjen za kombiniranje s drugim dijelovima kako bi se formirao sklop. Kada su dijelovi spremni za ugradnju u sklop, rezultirajuća ekstenzija datoteke je IAM (.iam).


STEP (.step)

STEP datoteke su među najprihvaćenijim CAD formatima i standard su ISO 10303-2xx u nekoliko industrija. STEP datoteke sadrže trodimenzionalne modele spremljene u formatu običnog teksta koji može čitati Fusion 360. Tekst opisuje strukturu modela i napisan je u ASCII formatu koji je u skladu s gore spomenutim ISO standardom.


Postoje tri glavna mehanička STEP formata datoteka:

  • STEP AP203: Definira podatke upravljanja konfiguracijom 3D modela (dijelovi i sklopovi)

  • STEP AP214: Napredak od prethodne, ova datoteka uključuje boje, slojeve i namjeru dizajna

  • STEP AP242: Napredak u odnosu na prethodna dva, ova datoteka uvodi tijekove rada zasnovane na definiciji na modelu (MBD)


OBJ (.obj)

OBJ datoteka je univerzalni tekstualni format 3D modela. OBJ datoteke mogu sadržavati reference na jednu ili više .mtl datoteka koje sadrže dodatne podatke za sjenčanje površine. Jedna mana OBJ datoteka je veličina datoteke. Budući da OBJ datoteke imaju jednostavnu strukturu formata, veličina datoteke može postati prilično velika kada se pohranjuju složeni 3D objekti.


STL (.stl)

STL je format datoteke za razmjenu u kojem se nalaze univerzalni 3D formati usmjereni isključivo na geometriju površine i oblike. STL datoteke ne uključuju boje, teksture ili druge atribute. STL datoteke su prihvatljive za brzu izradu prototipa, 3D ispis i neke CAM softverske aplikacije; međutim, bez podrške za boju ili druge atribute, STL sadrži samo jednostavne podatke i stoga dobro funkcionira samo u osnovnim situacijama.


SolidWorks (.sldprt)

SLDPRT je format 3D slike koji koristi SolidWorks CAD softver. Datoteka sadrži 3D objekt ili dio koji se na kraju stavlja u jednu datoteku sklopa (.sldasm). SLDPRT datoteke možete pregledavati u raznim aplikacijama kao što je Adobe Acrobat. Fusion 360 omogućuje pregled i podršku SLDPRT datoteka.


Fusion podržava različite vrste datoteka

CAD platforma u oblaku Fusion 360 omogućuje inženjerima da surađuju i rade na daljinu bez brige o tome hoće li moći pristupiti svojim projektnim datotekama ili ne. Inženjeri mogu koristiti Autodesk Inventor (.ipt), STEP (.step), OBJ (.obj), STL (.stl), Solidworks (.sldprt) i mnoge druge vrste datoteka unutar Fusion 360 platforme.


Fusion 360 je svestrana platforma koja podržava ekstenzije datoteka iz drugih Autodesk proizvoda i softverskih platformi kao što je Solidworks. Fusion 360 kombinira CAD, CAM, CAE i PCB softver u jednom pristupačnom paketu.


Detaljnije informacije o Fusionu 360.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!


bottom of page