top of page

Koje su prednosti integriranog CAD/CAM softvera?

Updated: Aug 30, 2022

Saznajte kako Autodesk Fusion 360, integrirani CAD/CAM softver temeljen na oblaku, može transformirati Vaš dizajnerski proces.

Autodesk Fusion 360, integrirani CAD CAM softver temeljen na oblaku
Autodesk Fusion 360 olakšava industrijskim inženjerima svakodnevni rad.

Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design) i računalno potpomognuta proizvodnja (CAM - Computer-Aided Manufacturing) nude, vjerojatno, najbolje mogućnosti za industrijske inženjere, a integrirani CAD/CAM softver u oblaku pruža nekoliko poboljšanja u odnosu na odvojene CAD i CAM pakete.


Na primjer, industrijski dizajner bi mogao imati problema s preuzimanjem, prijenosom i zatim ponovnim otvaranjem CAD datoteke u CAM okruženju. Možda dva različita softverska paketa ne surađuju dobro ili je možda datoteka toliko velika da jednostavno treba dugo vremena za prijenos?


To s integriranom platformom kao što je Autodesk Fusion 360 se ne događa. Ne manjka prednosti softvera sa svakim alatom na jednom mjestu. U ovom ćemo članku istražiti samo nekoliko razloga zašto je integrirani CAD/CAM najbolji način.Što je integrirani CAD/CAM softver?


CAD softver je digitalni prostor za stvaranje 2D koncepata, 3D koncepata i prikaza. CAD je također mjesto gdje industrijski dizajneri i inženjeri rade nacrt dokumentacije, simuliraju funkcionalnost stvarnog svijeta i prenose podatke u CAM.


CAM softver je alat koji se koristi za automatizaciju procesa proizvodnje. Automatizirani proizvodni procesi uključuju 3D ispis i računalno numeričko upravljanje (CNC) strojnu obradu. CAM generira putanje alata iz CAD dizajna, koje zatim koristi 3D printer ili CNC stroj.


Integrirani CAD/CAM kombinira dva alata u jedno softversko okruženje.

Fusion 360 - Integrirani CAD CAM softver kojiolakšava industrijskim inženjerima svakodnevni rad.
Fusion 360 - integrirani CAD/CAM softver temeljen na oblaku, kombinira dva alata u jedno softversko okruženje.

Prednosti korištenja integriranog CAD-a i CAM-a


Integrirani CAD i CAM softver pruža mnoštvo prednosti u odnosu na tradicionalne, odvojene pakete. Te pogodnosti uključuju sljedeće:

  • Brži prijenos datoteka i računalstvo

  • Smanjeni operativni troškovi

  • Pojednostavljeni tijek rada

  • Daljinska dostupnost

  • Kraće krivulje učenja


Brži prijenos datoteka i sveukupno računalstvo

S integriranim CAD-om u oblaku, industrijski dizajneri mogu smanjiti količinu vremena utrošenog na preuzimanje, prijenos i učitavanje velikih podatkovnih datoteka. Kada su CAD i CAM integrirani, prijenos datoteka traje samo nekoliko sekundi. Možete prijeći s 3D dizajna na skup putanja alata i usmjerenih radnih procesa bez potrebe za otvaranjem drugog softvera.


Smanjeni operativni troškovi

Autodesk Fusion 360 je sve-u-jednom CAD/CAM softver koji se može prilagoditi vašim potrebama. Možete birati između raznih pretplatničkih paketa, a svi su pristupačni. A možete čak otključati i naprednije mogućnosti s Fusion 360 Proširenja.


Pojednostavljeni tijek rada

Linearni, jednosmjerni tijek rada arhaičan je i nepovoljan na današnjem suradničkom radnom mjestu. Integrirani CAD/CAM softver u oblaku poboljšava dvosmjerne tijekove rada. Industrijski dizajneri i inženjeri mogu raditi na istom projektu, raditi revizije, uređivati parametre i objavljivati promjene u stvarnom vremenu. Inženjeri mogu surađivati s lakoćom i ne moraju se brinuti o prepisivanju lokalno spremljenih datoteka.