top of page

Revit 2023 - što je novo?

Updated: Aug 30, 2022

Revit 2023 je tu i pun je novih značajki, ispravaka, zakrpa i općih ažuriranja koji bi trebali biti zanimljivi svima koji koriste Revit.


Pregledali smo novu verziju Revit 2023 i za vas izdvojili, po nama, najbitnije novosti.


Mjerenje u 3D

Revit sada uvodi opciju za mjerenje Vaših elemenata unutar 3D prikaza, što predstavlja veliko poboljšanje u tijeku rada koji štedi vrijeme.

Mjerenje u 3D autodesk revit
Mjerenje u 3D

Odabiranje radne ravnine

Vjerujemo da je ova stavka bila jedna od najtraženijih značajki nadogradnje Revit-a. Meni je bitna za 3Dviz jer puno brže mogu izabrati aktualnu referentnu ravninu modeliranja odnosno „Working Plane“ što je početak svakog 3D rada u Revit-u.


Sada možete odabrati svoje radne avione u jednostavnijem pristupu s jednom značajkom "Pick Plane" (skraćenica na tipkovnici „PK“) za razliku od prijašnjih nekoliko koraka da bi došli do te opcije.

Odabiranje radne ravnine autodesk revit
Odabiranje radne ravnine

Poboljšana IFC interoperabilnost – mapiranje elemenata

Nakon dvostruke IFC4 certifikacije (Architectural i Structural) za izvoz iz 2020.g., novost u v2023 je mogućnost da svaki Revit element ima 4 zadana IFC Instance i Type parametra za specifične kategorije.

Zadane IFC Instance i Type parametri za specifične kategorije autodesk revit
Zadane IFC Instance i Type parametri za specifične kategorije

Prilikom postavljanja unaprijed definirane IFC vrste (IFC Predefined Type) imate vrlo koristan dijaloški okvir koji Vas prvo traži da odaberete svoju IFC shemu, zatim tip IFCProduct vrstu i zatim unaprijed definirani tip. Time se štedite na traženju formata i definicija po vanjskim izvorima (web, brošure sa specifikacijama i sl.)

Dijaloški okvir za IFC autodesk revit
Dijaloški okvir za IFC

Filtriranje po listovima u tablicama

Kada je u pitanju izrada tablica, dobivanje informacija prikazanih na onome što je relevantno samo za taj list ponekad može biti popriličan zadatak.

Filter by Sheet opcija autodesk revit
Filter by Sheet opcija

S novim okvirom za potvrdu "Filter by Sheet" koji je dodan u Schedules Filter Properties, u tablicama u Vašem projektu sada će automatski ukloniti elemente koji ne čine dio prikaza prikazanog na listu i ažurirat će se u skladu s tim kada se pogledi zamijene.


Umnožavanje materijala i njegovih dijeljenih svojstava

Do v2023 prilikom umnožavanja materijala, element izgleda nije bio dupliciran u isto vrijeme. Korisnici sučesto počeli mijenjati izgled materijala, ne shvaćajući da utječu na druge materijale u isto vrijeme.

Umnožavanje materijala i njegovih dijeljenih svojstava autodesk revit
Umnožavanje materijala i njegovih dijeljenih svojstava

Sada možete duplicirati materijal s opcijom "Duplicate Material and Assets". Uvijek biste trebali odabrati ovu opciju ako niste sigurni. Druga opcija "Duplicate using Shared Assets" ima isti učinak kao Duplicate od v2022.


Podrška za teksture materijala i obloga koje su u Cloud-u

U Revitu 2023: Sada možete koristiti putanje datoteka koje su spremljene u Cloud-u, što bi trebalo smanjiti količinu slika prekinutih veza i olakšati rad daleko od lokalnog poslužitelja.


Aktivacija/deaktivacija kontrola i dimenzija

U prijašnjim verzijama Revit-a pri selekciji velikog broja elemenata su se prikazivale kontrolne ikone (pribadače – Pins) kao i automatske dimenzije što je znatno usporavalo rad odnosno performanse Revit-a.

Prijašnji prikaz kontrolnih ikona (pribadača – Pins) autodesk revit
Prijašnji prikaz kontrolnih ikona (pribadača – Pins)

U Revitu 2023, na kartici modificiranja pronaći ćete alat "Activate Control". Ako ga izostavite, nestat će sve često suvišne ikone i automatske dimenzije. Automatske dimenzije prikazat će se samo ako odaberete jedan element.

Activate Control alat autodesk revit
Activate Control alat

Identifikacija pogleda u upotrebi

Vizualni indikatori dodani su u " Project Browser" pored svakog pogleda, koji postaje plavi kada se pogled postavi na list za tiskanje. To znatno olakšava praćenje i upravljanje Vašim pogledima.

Identifikacija pogleda u upotrebi autodesk revit
Identifikacija pogleda u upotrebi

Osim toga, sada postoji jasan prikaz lista na kojem se nalazi pogled i oznake detalja koji se koristi za dodavanje na list. Ovu naznaku možete vidjeti u padajućem izborniku View Name, na novom panelu " Positioning & View" na vrpci i u " View Properties" pod Identity Data.


Fill Pattern (ispuna uzorkom/hatch-om) u 3D familijama

Ova značajka sada daje stvarateljima familija i detalja mogućnost stvaranja uzoraka ispune na odabranim prikazima za dodatnu vrijednost detalja (3D prikazi su isključeni).

Fill Pattern (ispuna uzorkom/hatch-om) u 3D familijama autodesk revit
Fill Pattern (ispuna uzorkom/hatch-om) u 3D familijama

Ova se značajka može nalaziti na svom uobičajenom mjestu na vrpci ispod Details Panel, u svim prostorima alata za kreiranje ili uređivanje familija.


Zamjena pogleda

Dodavanje informacija na smislen način na list za crtanje ponekad može biti prilično izazovna. Uz novu ploču "Positioning & View" na vrpci s alatima, izmjena pogleda sada je mnogo lakša.

Zamjena pogleda autodesk revit
Zamjena pogleda

Odabirom pogleda koji se postavlja na list, korisniku će se sada prikazati ploča "Positioning & View" unutar kartice Modify Tab.

Positioning & View opcija autodesk revit
Positioning & View opcija

Korisnik se zatim može kretati do padajućeg izbornika koji označava aktivni odabrani prikaz i odabrati sve nepostavljene poglede za zamjenu.


Novi Dynamo 2.13 i Dynamo Player

Uz novi izgled sučelja pri čemu je sam rad sad poprilično fluidan i jasan, tu su i neke nove funkcije i Dynamo nodovi (čvorovi). Tražilica (Search bar) za traženje Dynamo skripti u različitim mapama uz izradu raznih pod-mapa. Dodavanje sličica za preview skripti kao i URL veza za pomoć pri izradi proizvoljnih odn. specifičnih skripti.

Dynamo Player autodesk revit
Dynamo Player

Također je unaprijeđeno grupiranje nodova i manipulacijama grupama i sada interaktivnijim vezama između nodova/grupa nodova. Dodano je i 25 novih Forge nodova mjernih jedinica.


Tu su i neki novi geometrijski nodovi (PolyCurve.By...).

novi geometrijski nodovi autodesk revit
Novi geometrijski nodovi

Nove MEP kategorije:

Mechanical Control Devices i Plumbing Equipment

S novim kategorijama koje su uvedene za MEP discipline u Revit 2023, upravljanje i iskazivanje mehaničkih i vodovodnih elemenata u vašem projektu upravo je postalo detaljnije.


Mehanički i vodovodni elementi više neće biti spojeni pod okriljem posebne opreme ili čak nečeg tako osnovnog kao što je generička familija.


Mechanical Equipment:

Možete pronaći svu mehaničku opremu u ovoj poznatoj kategoriji koja Vam je potrebna, kao što su HVAC jedinice.

Mechanical Equipment autodesk revit
Mechanical Equipment

Mechanical Control Devices:

Ova nova kategorija sadrži sve kontrolne uređaje koji bi se koristili u Vašem mehaničkom projektu, na primjer, termostate/mjere CO²/itd.

Mechanical Control Devices autodesk revit
Mechanical Control Devices

Plumbing Equipment:

Kao i kod kategorije kontrolnih uređaja koja je dodana u Mechanical, Plumbing također sada ima dodatnu novu kategoriju - Plumbing Equipment. To vam omogućuje da odaberete svoju vodovodnu opremu kao što su grijači vode prema ispravnoj MEP disciplini kada ih dodajete u svoje projekte.

Plumbing Equipment autodesk revit
Plumbing Equipment


Prikaz armatura iskazan LOD-om (Level Of Detail/Development)

Više nije potrebno mijenjati status vidljivosti armature da bi se prikazivala kao pune šipke ili linijski.

Prikaz armatura iskazan LOD-om (Level Of Detail/Development) autodesk revit
Prikaz armatura iskazan LOD-om (Level Of Detail/Development)

View Visibility States sada se pokreću postavkama Detail Level.


Propagiranje armature – AB konstrukcije

I na kraju, evo jednog alata koji će značajno promijeniti način modeliranja armatura i ubrzati rad. Dakle koristimo već postavljeni set armature kao „predložak“ za propagaciju.

Propagiranje armature – AB konstrukcije autodesk revit
Propagiranje armature – AB konstrukcije

Za propagiranje položaja armature, odaberite prvi postavljeni skup, kliknite desnom tipkom miša i gledajte kako Revit postavlja armaturnu šipku u sve betonske elemente koji se sastoje od parametara istih vrijednosti kao izvorni betonski element.


Automatizacija izrade spojeva čeličnih konstrukcija

Revit 2023 predstavlja koristan novi skup alata koji se bavi automatizacijom povezivanja odn. izradom spojnih elemenata. S bibliotekom unaprijed definiranih veza kao parametara temeljenih na pravilima, više nećete morati prolaziti kroz projekt, brišući neželjene "prekomjerno propagirane" veze koje se skrivaju u svakom kutu modela.


Odabirom značajke " Connections and Automation feature", koja se nalazi na Connections Panel pod Structure and Steel Tabs na vrpci alata, Vama će se prikazati ono što se čini kao skup alata pokretanih Dynamo-om.

Automatizacija izrade spojeva čeličnih konstrukcija autodesk revit
Automatizacija izrade spojeva čeličnih konstrukcija

Unutar ovog novog skupa alata ćete nadalje odabrati željenu vrstu veze za nadopunjavanje Vašeg projekta.

Odabir željene vrste veze za nadopunjavanje Vašeg projekta autodesk revit
Odabir željene vrste veze za nadopunjavanje Vašeg projekta

Zatim možete slijediti potrebne upute u postavkama svojstava odabrane vrste veze i odabrati "Run" da bi skripta izvršila scenu i distribuciju veza.

Praćenje potrebnih uputa u postavkama svojstava odabrane vrste veze  autodesk revit
Praćenje potrebnih uputa u postavkama svojstava odabrane vrste veze

Zaključak


U ovome blog postu opisali smo samo nekolicinu najbitnijih novosti koje su izašle u verziji Revit 2023, dok za detaljniji pregled velike većine novosti, prezentirati ćemo Vam u naš webinaru koji će se održati u lipnju.


Za više informacija pretplatite se na našu newsletter listu ili nas zapratite na društvenim mrežama Facebooku i Linkedinu.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!

bottom of page