top of page

Što je generativni dizajn i zašto bi ga trebali koristiti?

Generativni dizajn je proces iteracije dizajna na koji možete brzo generirati visokoučinkovite dizajnerske alternative - mnoge kojih se nikada ne biste sami dosjetili - iz jedne ideje. Kod generativnog dizajna ne postoji jedinstveno rješenje; umjesto toga, postoji više sjajnih rješenja. Vi birate dizajn koji najbolje odgovara Vašim potrebama.


autodesk fusion 360 generativni dizajn
Prototip dobiven korištenjem generativnog dizajna

Što je generativni dizajn?

Generativni dizajn je proces iteracije dizajna. Dizajneri ili inženjeri unose ciljeve dizajna u softver za generativni dizajn, zajedno s parametrima kao što su izvedba ili prostorni zahtjevi, materijali, metode proizvodnje i ograničenja troškova. Softver istražuje sve moguće permutacije rješenja, brzo generirajući alternative dizajna. Testira i uči iz svake iteracije što funkcionira, a što ne.


Prednosti generativnog dizajna

  • Istražite širi raspon mogućnosti dizajna - U vremenu koje možete stvoriti jednu ideju, računalo ih može generirati tisuće, zajedno s podacima koji dokazuju koji dizajni imaju najbolju izvedbu.

  • Učini nemoguće dizajne mogućim - Generativni dizajn omogućuje Vam stvaranje optimiziranih složenih oblika i unutarnjih rešetki. Neke od ovih oblika nemoguće je napraviti tradicionalnim metodama proizvodnje. Umjesto toga, izrađeni su pomoću novih metoda aditivne proizvodnje.

  • Optimizirajte materijale i metode proizvodnje - Postavite ciljeve i parametre, a softver će stvoriti mogućnosti dizajna visokih performansi na temelju tih ograničenja. Softver rješava konfliktna ograničenja dizajna tako da se možete usredotočiti na inovacije.

Učinite nemoguće dizajne mogućim uz kombinaciju generativnog dizajna i 3D ispisa autodesk fusion 360
Učinite nemoguće dizajne mogućim uz kombinaciju generativnog dizajna i 3D ispisa

Koje industrije koriste generativni dizajn?

  • Automobilska industrija - Od lakih komponenti do konsolidacije dijelova, Autodeskov generativni dizajn koriste tvrtke koje oblikuju budućnost automobilske industrije.

  • Svemirska i zrakoplovna industrija - S ciljevima dizajna i proizvodnje oko smanjenja težine, utjecaja na okoliš i sigurnosti, svemirska zrakoplovna industrija usvaja generativni dizajn kako bi istražila nove mogućnosti dizajna i poboljšala performanse.

  • Arhitektura i graditeljstvo - Kao što je prikazano izgledom i dizajnom ureda Autodesk Toronto, tehnologija generativnog dizajna može Vam pomoći u istraživanju rješenja za ciljeve i ograničenja izvan proizvodnje.

  • Proizvodna industrija (proizvodnja) - Proizvođači posebnih alata i opreme dokazuju da im Autodeskov generativni dizajn može pomoći u probijanju prepreka inovacijama. Sposobnost istovremenog generiranja višestrukih CAD-spremnih rješenja koja su svjesna procesa dizajna imaju pozitivan učinak na inovativnost i produktivnost.

  • Građevinski proizvodi - Dobavljači proizvoda za industrijsku gradnju dokazuju da se složeni sklopovi mogu pojednostaviti uz pomoć generativnog dizajna i aditivne proizvodnje.


Istraživanje daljnjih prednosti generativnog dizajna

Automatsko kreiranje i testiranje dizajna možemo staviti na stranu, nego što nudi generativni dizajn? Kao prvo, testiranje se proteže dalje od provjere "da ili ne" za svaki prototip. Vaša će aplikacija pružiti detaljne podatke na temelju uspjeha i neuspjeha svakog dizajna. Timovi mogu iskoristiti ove informacije i prilagoditi unose u skladu s tim. Optimizacija brzog praćenja postaje puno lakša — pogotovo jer članovi tima mogu pristupiti podacima temeljenim na oblaku s bilo kojeg mjesta.


Smanjenje troškova

Brže obavljanje stvari štedi radne sate, što zauzvrat štedi novac. Na dubljoj razini, svaki tradicionalni prototip (fizički ili drugi) košta novac za stvaranje. Istodobno generiranje više opcija štedi novac koji bi se inače mogao uliti u zasebne procese inženjeringa ili izrade prototipa.


Uzmite u obzir da su ta starija rješenja zahtijevala specijalizirani softver za dizajn, koji je isključio koncepciju od testiranja. Moderni, generativni softver nudi jedinstveno iskustvo. Zaboravite dobivanje skupih licenci ili nepotrebne kupnje — popularni softverski paketi kao što je Autodesk Fusion 360 spajaju sve zajedno pod jednu platformu.


Generativni dizajn u Autodesk Fusion 360 također će vam pomoći da odaberete najisplativije dizajne. Sjajan dizajn uključuje i izvedivost i skalabilnost - troškovi materijala (i dostupnost) igraju veliku ulogu. Na primjer, jedinična cijena čelika može biti preskupa. Što ako biste mogli postići slične rezultate s aluminijem i osigurati velike količine iz svog opskrbnog lanca? Uvođenje ovih promjena može pomoći Vašoj krajnjoj liniji.


Redefiniranje mogućih dizajna

Zamršeni dizajni su komplicirani - ponekad previše komplicirani za tradicionalne metode. Današnje strukture uključuju nelinearne komponente, rešetke i oblike. Generativni dizajni predstavljaju suvremenu proizvodnju, uključujući aditivnu proizvodnju i podskupove poput 3D ispisa. Generativni dizajn u Autodesk Fusion 360 može uključiti ove složene geometrije uz malo problema, eliminirajući određene korake koji se koriste pri stvaranju fizičkih dizajna, poput izrade kalupa ili kalupa, što dovodi do značajnijih ušteda troškova.


Proizvod izrađen pomoću generativnog dizajna i 3D ispisa autodesk fusion 360
Proizvod izrađen pomoću generativnog dizajna i 3D ispisa

Generativni dizajn u Fusion 360: Odgovor na rad na daljinu

Komponenta generativnog dizajna temeljena na oblaku u Autodesk Fusion 360 revolucionarna je, osobito kada zaposlenici rade od kuće. Sada je više nego ikad prije jednostavno uključiti sve članove tima u proces dizajna. Zahvaljujući automatizaciji, timovi se mogu uhvatiti u koštac s drugim zadacima u tandemu, a proces dizajna ne zahtijeva stalne unose. Generativni dizajn također pokriva brojne industrije, a tvrtke mogu iskoristiti ove metode za brzi početak razvoja proizvoda. Generativne aplikacije mogle bi proizvesti Vaš sljedeći veliki dizajn.


Digitalno radno okruženje zahtijeva rješenja na daljinu — generativni dizajn je odgovor.


Zaključak

Generativni dizajn je proces iteracije dizajna na koji možete brzo generirati visokoučinkovite dizajnerske alternative - mnoge kojih se nikada ne biste sami dosjetili - iz jedne ideje. Kod generativnog dizajna ne postoji jedinstveno rješenje; umjesto toga, postoji više sjajnih rješenja. Vi birate dizajn koji najbolje odgovara Vašim potrebama.


Pročitajte više o Autodesk Fusionu 360 i svim njegovim mogućnostima te pomognite sebi i Vašim kolegama u procesu dizajniranja.


Comentarios


bottom of page