top of page

Što je Inventor AnyCAD i zašto ga koristiti?

Updated: Aug 30, 2022

Inventor AnyCAD ima mogućnost učitavanja i konvertiranja različitih formata crteža programskih rješenja raznih proizvođača softvera za 2D i 3D konstruiranje bez da se gube dijelovi crteža i da se crteži mogu standardizirati odnosno da nije potrebno napraviti crtež ispočetka.



Uvoz datoteka treće strane kao AnyCAD Reference Model (AnyCAD Referentni model)


Možete uvesti sljedeće datoteke kao AnyCAD referentni model: Alias, CATIA, DWG, PTC Wildfire, Solidworks, NX, STEP, Solid Edge, Fusion 360 i Pro-E/Creo.


Ako se dizajn mijenja, preuzmite kontrolu i poboljšajte performanse uvozom dizajna kao Referentnog modela. Opcija Referentni model održava vezu na odabranu datoteku koja Vam omogućuje praćenje i ažuriranje Inventora kako se model mijenja.


Ako se nakon uvoza izvrše promjene u datoteci u odgovarajućem proizvodu, Inventor datoteka također odražava promjene i ažuriranje referenci u nastavku.


inventor-anycad-reference-model-import
Uvoz Referentnog modela u Inventor AnyCAD

Zamislite inženjersko okruženje u kojem je industrijski dizajner stvorio standardni dizajn tipkovnice kao površinski model koristeći drugačiji CAD program, kao što je Solidworks. Solidworks geometrija se translatira (uvozi) u Autodesk Inventor kao Referentni model u datoteku sklopa.


Uvoz datoteke kao Referentnog modela uspostavlja izravnu povezanost između datoteke Solidworks i datoteke Inventor. Dodatna poboljšanja dizajna napravljena su na izvornoj geometriji Inventora pomoću naredbi za modeliranje Autodesk Inventora: Novi dio se postavlja u sklop i ograničava na uvezenu geometriju.


U međuvremenu, industrijski dizajner nastavlja modificirati Solidworks dizajn u bolji, praktičniji oblik. Ikona Update na alatnoj traci za Quick Access označava da je izvorna uvezena datoteka uređena budući da je prvotno uvezena u Inventor. Sada datoteka dijelova u Inventor više nije sinkronizirana. Klikom na ikonu Update učitava se revidirana uvezena datoteka i automatski se naprave promjene.


Napomena: Kada uvezete geometriju kao AnyCAD Referentni model, na disku se ne stvaraju dodatne datoteke.


Važno: Uvezite STEP datoteku kao Referentni model kada očekujete samo minimalna ažuriranja STEP datoteke. Za razliku od drugih formata CAD datoteka koje podržava Referentni model, ažuriranje STEP datoteke je novi translacija. Ažuriranje referencirane STEP datoteke može stvoriti neriješenu geometriju i spriječiti ispravno ažuriranje promjena napravljenih u datoteci Inventor.


Opća napomena o STEP-u: Kada izvozite datoteku kao STEP datoteku iz njenog izvornog proizvoda, za najbolje rezultate koristite isti protokol, opcije, naziv datoteke itd.


Ovisno o tome uvozite li u datoteku dijela ili sklopa, određuje koju vrstu uređivanja modeliranja možete napraviti:


1. Uvoz u datoteku dijela

Podržani:

  • Uvezena geometrija (uključujući uvezena čvrsta tijela) može se uređivati i mogu se dodati parametarske značajke.

  • Izravno uređivanje.

  • Svi tijekovi rada Copy to.

Nisu podržani:

  • Solid Edit je onemogućen.

  • Environment popravak je onemogućen.


2. Uvoz u datoteku sklopa

Podržani:

  • Dodajte dodatne dijelove ili unesite izmjene u izvornu Inventorovu geometriju: Na primjer, stvorite ograničenja za uvezenu geometriju.

  • Ponovno pozicionirajte i napravite druge kozmetičke izmjene u uvezenoj geometriji.

  • Dodajte značajke najviše razine sklapanja.

  • Design View tijekovi rada.

  • Upravljanje BOM strukturom.

Nisu podržani:

  • Ne možete mijenjati uvezenu geometriju.

  • Ne možete stvoriti BOM ili popis dijelova od stavki izuzetih iz uvoza.

  • Ne možete mijenjati uvezenu geometriju ili strukturu uvezenih komponenti.

  • Ne možete zrcaliti uvezene komponente.


Kada uvezete datoteku, Inventor automatski otkriva je li uvezena datoteka dio ili sklop i u skladu s tim stvara novi dokument. Zatim možete pregledati i odabrati uvezene stavke. Da biste uvezli datoteku sklopa od treće strane kao dio, prvo morate stvoriti ili otvoriti datoteku dijela, a zatim uvesti datoteku sklopa od treće strane u datoteku dijela.

Neke vrste datoteka ne podržavaju AnyCAD Referentni model. Odaberite tijek rada koji najbolje odgovara Vašem dizajnu.


Napomena: Uvezene AutoCAD DWG datoteke automatski održavaju asocijativnost na odgovarajuću DWG datoteku u AutoCAD-u. Kada se originalna DWG datoteka ažurira u AutoCAD-u, odgovarajuće Inventor datoteke će se ažurirati u skladu s tim, bilo za promjenu geometrije ili promjenu položaja.



Uvoz kao AnyCAD Convert model


Možete uvesti sljedeće datoteke kao AnyCAD Convert model: CATIA, Solidworks, Solid Edge, Pro-E/Creo, NX, JT, Alias, Rhino, IGES, Parasolid, STEP, Fusion 360 i SAT.


Opcija Convert model stvara nove datoteke Inventora koje nisu povezane s originalom. Koristite ovu opciju ako planirate modificirati model za novi dizajn.


inventor-anycad-convert-model-import
Opcija Convert model u Inventoru AnyCAD-u

Operacija Convert model ne održava asocijativnost s izvornom datotekom. Kao rezultat toga, promjene izvorne datoteke nakon operacije uvoza ne utječu na uvezeni dio ili sklop. Isto tako, promjene uvezenog dijela ili sklopa ne utječu na izvornu datoteku.


Kada se uvezu sklopovi, Inventor pokušava sačuvati strukturu sklopa i podsklopa izvorne datoteke.


Proces uvoza stvara osnovne značajke u Inventoru koje predstavljaju geometriju i topologiju u izvornoj datoteci. Možete koristiti Inventorove naredbe za podešavanje osnovnih značajki i dodavanje novih značajki Inventorovom stablu značajki. Ne možete mijenjati izvornu definiciju osnovnih značajki.



Selektivni uvoz u datoteke dijelova i sklopa (CATIA, Solidworks, Pro-E/Creo, NX, Alias, STEP, IGES, Fusion 3D i Rhino)


Ako ne trebate uvoziti cijeli model, možete odrediti koja tijela (u datoteku dijelova) ili koje dijelove (u datoteku sklopa) uključiti. Uvezite samo komponente koje su Vam potrebne za poboljšanje performansi.


inventor-anycad-select-option
Opcija Select za uvoz datoteka dijelova i sklopova u Inventoru AnyCAD

Uvoz Fusion 360 datoteka


Za dijeljenje podataka između Inventor, desktop aplikacije i Fusion 360, platforme temeljene na oblaku, potrebno je postaviti nekoliko stvari.

Za detaljne informacije pogledajte Uvoz Fusion 360 datoteka kao AnyCAD Referentnog modela.



Uvoz DWG datoteka


Za uvoz su dostupni sljedeći tijekovi rada:



Uvoz datoteka DXF, OBJ, STL, Revit, DWF Markup i IDF


Slično gore opisanoj opciji Convert model, operacija uvoza za ove vrste datoteka ne održava asocijativnost s izvornom datotekom. Dodatne opcije uvoza dostupne su za ove vrste datoteka.


Na primjer, generira se izvješće o translaciji koje uključuje informacije koje se odnose na proces uvoza. Izvješće možete spremiti na disk, u HTML formatu, i ugraditi izvješće u svoj novi dio ili dokument sklopa.



Zašto koristiti Inventor AnyCAD?


  • Ušteda novca: Rad unutar jednog programskog rješenja bez potrebe za licenciranjem drugih ne-izvornih CAD programa.

  • Smanjite doradu: Povećajte produktivnost samih inženjera jer više neće trebati gubiti vrijeme na konvertiranje i provjeru modela, ali i na rekreiranje CAD modela od početka, kao što su to sad moraju raditi. Također eliminirate potencijalne zastoje u rasporedu proizvodnog sustava

  • Uštedite vrijeme translacije i uvoza podataka: Ako je potrebno ažuriranje, asocijativna povezanost između Inventora i Vašeg ne-izvorne datoteke znači da možete datoteku ažurirati klikom uz očuvanje rada kojeg ste već napravili.


Zaključak


Kao što ste mogli pročitati, Inventor AnyCAD pruža velike mogućnosti uvoza datoteka drugih CAD programskih rješenja pomoću kojih biste mogli uštedjeti novce ne kupujući različite licence drugih CAD proizvođača, te samim time smanjiti doradu modela odnosno povećati produktivnost samih inženjera i tako eliminirati zastoje u proizvodnji.


Više informacija o programu Inventoru u kojem se nalazi funkcija AnyCAD možete pročitati ovdje.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!


bottom of page