top of page

Trendovi i inovacije u računalno potpomognutom dizajnu (CAD)

Updated: Aug 30, 2022

Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design) je korištenje računalne tehnologije za pomoć u dizajnu i izradi nacrta praktičnog proizvoda ili umjetničke kreacije. CAD tehnologije su softverski programi posebno stvoreni za tu svrhu.

Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design)
Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design)

CAD tehnologija nudi brojne prednosti i naširoko ju koriste profesionalci u raznim područjima, od umjetnika do dizajnera automobila, građevinskih inženjera, arhitekata, stomatologa i drugih. CAD tehnologije pomažu timovima da:

  • Povećaju produktivnost

  • Osiguraju kvalitetu dizajna

  • Organiziraju podatke

  • Poboljšaju komunikaciju

Tržište za CAD tehnologiju značajno se proširilo posljednjih desetljeća jer je sve više tvrtki i organizacija prepoznalo njezine prednosti. U 2005. veličina tržišta CAD softvera bila je približno 5 milijardi dolara, a do 2019. tržište je procijenjeno na 9,3 milijarde dolara.


Očekuje se da će se ovaj trend rasta nastaviti, a predviđa se da će tržište dosegnuti 18,7 milijardi dolara do 2030. godine. Ovdje ćemo objasniti ovu popularnost raspravom o tome kako različite industrije koriste CAD softver i kako on neprestano mijenja način poslovanja poduzeća.



Korištenje CAD tehnologije u industriji

Zbog svoje svestranosti, CAD tehnologija ima mnoge primjene i često se različito koristi ovisno o profesionalcu. Najbolji način za uključivanje CAD tehnologije u Vaš posao ovisit će o Vašoj industriji.


Proučavajući kako različite industrije koriste CAD softver, možete bolje razumjeti njegove funkcije i otkriti kako maksimalno povećati njegove potencijalne prednosti. Ovo je 6 glavnih industrija/područja koje najviše koriste CAD tehnologiju u svojim bitnim operacijama:


Inženjerstvo

CAD tehnologija u inženjerstvu
CAD tehnologija u inženjerstvu

CAD tehnologija trajno je preoblikovala inženjersku industriju na razne načine. Moderni inženjeri koriste CAD sustave kroz procese projektiranja i testiranja. Ovi programi mogu poboljšati operativnu učinkovitost i pomoći inženjerskim timovima da točnije analiziraju svoje dizajne.


U usporedbi s izradom nacrta na papiru, CAD tehnologija inženjerima olakšava određivanje idealnih specifikacija za svaku komponentu dizajna, kao što su dimenzije komponente i njezino predviđeno mjesto.


CAD softver također čini uređivanje dizajna lakšim i manje rasipnim dopuštajući promjenu specifikacija pojedinačnih komponenti bez zamjene cijelog plana.

Uz proces projektiranja, CAD tehnologija također je značajno poboljšala način na koji inženjeri testiraju ono što izgrade kroz interaktivne testove otpornosti na stres i simulaciju funkcije svojih dizajna prije proizvodnje. Na primjer, tim koji dizajnira motor može koristiti CAD tehnologiju za simulaciju gibanja klipova ili protok rashladne tekućine u hladnjak.


Korištenje CAD tehnologije u inženjerstvu može pomoći tvrtkama:

  • Smanjite operativne troškove

  • Skratite trajanje projekata

  • Optimiziraju kvalitetu svojih proizvoda

  • Proaktivno identificirajte potencijalne nedostatke dizajna


Proizvodnja

CAD tehnologija u proizvodnji
CAD tehnologija u proizvodnji

Iako se tehnologija računalno potpomognutog dizajna obično povezuje s dizajnom odnosno usko je povezana s inženjerstvom kako je prethodno navedeno, tvrtke u mnogim industrijama također je koriste za pojednostavljenje i vođenje svojih proizvodnih procesa. Proizvođači mogu dizajnirati i uređivati svoje prototipove imajući na umu proizvodni proces, pomažući im u osiguravanju učinkovitosti i održivosti.


Postoje i neki programi dizajnirani posebno za proizvodnju. Ovi programi, poznati kao CAM (proizvodnja potpomognuta računalom) softver, mogu pomoći proizvođačima:

  • Koordinirajte proizvodnju prototipova ili pojedinačnih komponenti

  • Procijenite vremenske okvire

  • Nadgledajte tijek rada

  • Podijelite važne informacije sa svojim dioničarima i dobavljačima

CAD tehnologija daje proizvođačima u raznim industrijama alate za dizajniranje boljih prototipova, poboljšanje učinkovitosti proizvodnje, provođenje usklađenosti i poboljšanje nadzora. Ove pogodnosti omogućuju im povećanje profitnih marži i povećanje kvalitete proizvoda.


Arhitektura

CAD tehnologija u arhitekturi
CAD tehnologija u arhitekturi

CAD tehnologija služi nizu važnih svrha u arhitekturi. Moderni arhitekti i arhitektonski crtači koriste specijalizirani CAD softver za:

  • Napravite detaljnije nacrte za zgrade

  • Analizirajte njihove dizajne

  • Organizirajte bitnu građevinsku dokumentaciju (dozvole, izvješća inspekcije, itd.)

CAD tehnologija stvara digitalnu sliku nacrta na kojoj arhitekti mogu raditi, umjesto papirnate skice na ploči za crtanje. Rad s ovim digitalnim slikama omogućuje arhitektima lakše:

  • Nacrtajte nacrte u mjerilu

  • Pogledajte njihove dizajne na različite načine

  • Primijeni izmjene

  • Automatski integrirati podatke u svoje planove

Funkcije poput CAD blokova mogu arhitektima uštedjeti vrijeme i energiju eliminirajući potrebu ponovnog crtanja uobičajenih komponenti svaki put kad se pojave.


CAD softver također može pomoći arhitektima da iscrtaju kompletne nacrte u kraćem vremenu, procijene potencijalne rizike, daju točnije procjene proračuna i ispune projektne rokove. U konačnici, korištenje ove tehnologije može rezultirati sigurnijim zgradama, manje nesreća, manje otpada i nižim troškovima građevinskih projekata.


Grafički dizajn

U digitalnom dobu, CAD tehnologija postala je popularan alat za grafičke dizajnere. Uz pomoć CAD softvera, grafički dizajneri mogu razviti detaljnije modele, stvoriti jedinstvene oblike i tipografiju te dodati širi raspon vizualnih efekata (animacije, pozadine itd.) svojim dizajnom.


Timovi grafičkih dizajnera mogu koristiti CAD tehnologiju za učinkovitiju međusobnu komunikaciju prilikom uvođenja izmjena i dijeljenja ideja za projekte.

Osim toga, CAD softver može pomoći grafičkim dizajnerima da rade brže dopuštajući im da primjenjuju izmjene na svoj rad u stvarnom vremenu, bez potrebe za stvaranjem potpuno novog papirnatog modela za svaku verziju dizajna. Uz ovu tehnologiju, dizajnerske tvrtke i freelanceri povećali su svoje profitne marže za:

  • Smanjenje vremena obrade

  • Otklanjanje grešaka

  • Isporuka proizvoda više kvalitete koji pomaže njihovim klijentima da se istaknu


Gejming industrija

CAD tehnologija u gejming industriji
CAD tehnologija u gejming industriji

Tehnologija računalno potpomognutog dizajna također se intenzivno koristi u dizajnu i razvoju videoigara. Moderni potrošači imaju visoke standarde za svoje videoigre, a CAD pomaže tvrtkama koje se bave igrama u stvaranju kvalitetnijeg sadržaja na nekoliko načina.


Značajke CAD softvera kao što su alati za slikanje i uređivači materijala omogućuju dizajnerima da prilagode sjenčanje i teksturu u svojim igrama s više detalja, pomažući im da zadovolje istančane ukuse obožavatelja.

Dizajneri igara također mogu koristiti CAD softverske programe za:

  • Provedite bolje sesije snimanja pokreta

  • Siguran prijenos podataka

  • Izrada 3D modela visoke rezolucije pojedinačnih komponenti (likova, objekata itd.)

  • Razvijte jedinstveno osvjetljenje igre i animacije likova

Korištenjem CAD softvera, programeri videoigara mogu postići viši stupanj vizualne prilagodbe, učinkovitije izvršavati zadatke i dizajnirati bolji gameplay. U konačnici, korištenje CAD tehnologije u dizajnu igara pojednostavnilo je proizvodni proces i rezultiralo impresivnijim igrama više kvalitete za potrošače.


Stomatološke/dentalne poliklinike

CAD/CAM tehnologija opisuje softver koji stomatološkim stručnjacima u stomatološkim/dentalne poliklinikama omogućuje brže, učinkovitije, a ponekad i točnije izvođenje složenih restauracija. I stomatološke ordinacije i laboratoriji koriste CAD/CAM tehnologiju za izradu nadomjestaka poput krunica, inlaya, onlaya, ljuskica, mostova, proteza i nadomjestaka na implantatima od keramike visoke čvrstoće.

Prednosti korištenja CAD/CAM tehnologije u Vašoj dentalnoj poliklinici:

  • Povećana točnost i učinkovitost

  • Smanjeni ukupni troškovi

  • Predvidljiviji rezultati – vizualizacija krajnjeg izgleda zuba

  • Smanjen broj posjeta

  • Povećana udobnost pacijenta


CAD tehnološki trendovi

Tehnologija računalno potpomognutog dizajna neprestano se mijenja i razvija, baš kao i poslovne potrebe. Ova će se evolucija nastaviti kako tehnologija bude napredovala. Nedavno se pojavilo nekoliko značajnih trendova CAD tehnologije:


Povećana upotreba umjetne inteligencije (AI – Artificial Intelligence)

Mnoge industrije, poput zdravstva, financija i zabave, također koriste umjetnu inteligenciju (AI). Tehnologija računalno potpomognutog dizajna uparena s umjetnom inteligencijom može automatizirati funkcije, optimizirati modele dizajna i smanjiti vrijeme dovršetka zadatka.


Zdravstveni djelatnici mogu koristiti CAD rješenja pokretana umjetnom inteligencijom za otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti, predviđanje ishoda pacijenata na temelju podataka i tumačenje medicinskih slika (rendgenske snimke, CT skeniranje itd.) s većom točnošću.

Inženjeri i proizvođači mogu koristiti softver za računalno potpomognuto projektiranje AI kako bi integrirali podatke iz različitih procesa kako bi postigli optimalnu učinkovitost i proaktivno identificirali nedostatke u dizajnu svojih proizvoda ili metodama proizvodnje.


Dizajneri igara mogu koristiti AI CAD za donošenje odluka u vezi s izgledom igre i vezama između pojedinačnih komponenti. CAD pomaže osigurati da se elementi međusobno nadopunjuju i da se pridržavaju temeljnih pravila dizajna (poravnanje, ravnoteža, naglašavanje, itd.)


Povećana upotreba definicija temeljenih na modelu

Definiranje na temelju modela praksa je korištenja 3D modela za dokumentiranje informacija o proizvodu tijekom početnog procesa projektiranja. Zbog svojih raznih prednosti, postao je popularan način za proizvođače diljem industrije da bilježe podatke o proizvodu, kao što su namjera dizajna i geometrijske dimenzije.

Izrada 3D modela za dokumentiranje informacija o proizvodu
Izrada 3D modela za dokumentiranje informacija o proizvodu

Računalno potpomognuti dizajn s definiranjem temeljenim na modelu može pomoći tvrtkama ujediniti svoje procese dizajna i proizvodnje. CAD također olakšava provođenje osiguranja kvalitete. Konsolidacijom podataka iz oba procesa, tvrtke mogu poboljšati učinkovitost proizvodnje i smanjiti troškove automatizacije.


Definicije temeljene na modelu također mogu uštedjeti vrijeme i smanjiti otpad. Oni eliminiraju potrebu za tradicionalnim crtanjem na papiru i 2D prikazima.


3D printanje

Drugi istaknuti trend računalno potpomognutog dizajna je sve veća upotreba softvera za 3D printanje. Tržište 3D printanja značajno se proširilo posljednjih godina i nastavit će rasti. Kako se to događa, sve više ljudi i tvrtki počet će koristiti CAD softver za dizajn dijelova za 3D print.

Prototip izrađen 3D printanjem

Obično se koristi u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji za proizvodnju pristupačnih, laganih dijelova, 3D printanje ima širok raspon primjena. U usporedbi s tradicionalnijim proizvodnim metodama, 3D printanje olakšava dizajn i proizvodnju prototipova i komponenti sa složenim dizajnom.


Softver za računalno potpomognuto projektiranje automatski prenosi kritične informacije o dizajnu (dimenzije, težina, materijali komponenti) 3D printeru. Uz očitu uštedu vremena, ovo može pomoći dizajnerima da izbjegnu pogreške i osiguraju da konačni proizvod zadovoljava njihove točne specifikacije.


Zaključak

CAD tehnologija nudi brojne prednosti i naširoko ju koriste profesionalci u raznim područjima, od umjetnika do dizajnera automobila, građevinskih inženjera, arhitekata, stomatologa i drugih. Ovo tržište svake godine sve više i više raste, te je potrebno biti u toku i početi koristiti CAD tehnologiju ako je već ne koristite.


Za više pitanja i informacija kako Vam mi možemo pomoći slobodno nam se javite na info@c-a-d.hr ili pogledate detaljnije naše internet stranice.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!

bottom of page