top of page

Trendovi i inovacije u računalno potpomognutom dizajnu (CAD)

Updated: Aug 30, 2022

Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design) je korištenje računalne tehnologije za pomoć u dizajnu i izradi nacrta praktičnog proizvoda ili umjetničke kreacije. CAD tehnologije su softverski programi posebno stvoreni za tu svrhu.

Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design)
Računalno potpomognuti dizajn (CAD - Computer-Aided Design)

CAD tehnologija nudi brojne prednosti i naširoko ju koriste profesionalci u raznim područjima, od umjetnika do dizajnera automobila, građevinskih inženjera, arhitekata, stomatologa i drugih. CAD tehnologije pomažu timovima da:

  • Povećaju produktivnost

  • Osiguraju kvalitetu dizajna

  • Organiziraju podatke

  • Poboljšaju komunikaciju

Tržište za CAD tehnologiju značajno se proširilo posljednjih desetljeća jer je sve više tvrtki i organizacija prepoznalo njezine prednosti. U 2005. veličina tržišta CAD softvera bila je približno 5 milijardi dolara, a do 2019. tržište je procijenjeno na 9,3 milijarde dolara.


Očekuje se da će se ovaj trend rasta nastaviti, a predviđa se da će tržište dosegnuti 18,7 milijardi dolara do 2030. godine. Ovdje ćemo objasniti ovu popularnost raspravom o tome kako različite industrije koriste CAD softver i kako on neprestano mijenja način poslovanja poduzeća.Korištenje CAD tehnologije u industriji

Zbog svoje svestranosti, CAD tehnologija ima mnoge primjene i često se različito koristi ovisno o profesionalcu. Najbolji način za uključivanje CAD tehnologije u Vaš posao ovisit će o Vašoj industriji.


Proučavajući kako različite industrije koriste CAD softver, možete bolje razumjeti njegove funkcije i otkriti kako maksimalno povećati njegove potencijalne prednosti. Ovo je 6 glavnih industrija/područja koje najviše koriste CAD tehnologiju u svojim bitnim operacijama:


Inženjerstvo

CAD tehnologija u inženjerstvu
CAD tehnologija u inženjerstvu

CAD tehnologija trajno je preoblikovala inženjersku industriju na razne načine. Moderni inženjeri koriste CAD sustave kroz procese projektiranja i testiranja. Ovi programi mogu poboljšati operativnu učinkovitost i pomoći inženjerskim timovima da točnije analiziraju svoje dizajne.


U usporedbi s izradom nacrta na papiru, CAD tehnologija inženjerima olakšava određivanje idealnih specifikacija za svaku komponentu dizajna, kao što su dimenzije komponente i njezino predviđeno mjesto.


CAD softver također čini uređivanje dizajna lakšim i manje rasipnim dopuštajući promjenu specifikacija pojedinačnih komponenti bez zamjene cijelog plana.

Uz proces projektiranja, CAD tehnologija također je značajno poboljšala način na koji inženjeri testiraju ono što izgrade kroz interaktivne testove otpornosti na stres i simulaciju funkcije svojih dizajna prije proizvodnje. Na primjer, tim koji dizajnira motor može koristiti CAD tehnologiju za simulaciju gibanja klipova ili protok rashladne tekućine u hladnjak.


Korištenje CAD tehnologije u inženjerstvu može pomoći tvrtkama:

  • Smanjite operativne troškove

  • Skratite trajanje projekata

  • Optimiziraju kvalitetu svojih proizvoda

  • Proaktivno identificirajte potencijalne nedostatke dizajna


Proizvodnja