bim-4-manufacturing-header.jpg

BIM ZA PROIZVOĐAČE GRAĐEVINSKE OPREME

Prema NBS BIM izvješću* za 2020. godinu, 81% arhitekata i projektanata se slaže da proizvođači opreme trebaju dostaviti digitalne BIM objekte svojih proizvoda.

Saznajte više o digitalnim BIM objektima te kako ih kreirati iz CAD podataka.

BIM ZA PROIZVOĐAČE OPREME

Proizvođači građevinske opreme i proizvoda za opremanje zgrada odavno koriste digitalne CAD modele za razvoj novih proizvoda u što kraćem roku. Njihovi korisnici iz građevinskog sektora – inženjeri, arhitekti, investitori, izvođači – masovno prihvaćaju nove sofisticirane digitalne pristupe. Dok svi korisnici razumiju prednosti digitalnog procesa, svaki od njih ima vrlo različite potrebe.


Proizvođači građevinske opreme, od sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije do prozora i dizala, obično koriste 3D mehanički CAD softver za izradu što preciznijih modela kako bi se osigurala odgovarajuća proizvodnja i montaža. Građevinske tvrtke koriste drugačiji standard, takozvani BIM, za planiranje, projektiranje, izgradnju i upravljanje građevinskim projektima. Svaki od tih digitalnih modela je u osnovi drugačiji i ne mogu se ili se limitirano koriste naizmjenično.
 

autodesk-bim-wheel.jpg

PREDNOSTI BIM-A

BIM pomaže u otkrivanju kolizija instaliranih sustava i opreme ili neusklađenosti između određenih sustava i postojećih MEP veza. Uz BIM metodologiju, podizvođači mogu pružiti informacije prije početka izgradnje, čime se minimizira otpad i stvaraju se mogućnosti za pred-montažu i proizvodnju izvan mjesta gradnje.

BIM metodologija pruža veliki značaj tijekom životnog ciklusa zgrade. Kada se pojavi problem u zgradi, vlasnik/operater može koristiti digitalni model za brzo pronalaženje lokacije pogođenih
komponenti i ima trenutni pristup do ključnih informacija poput dimenzija komponenti, proizvođača, broja dijelova itd.

IZAZOVI KOD STVARANJA I KORIŠTENJA BIM SADRŽAJA

Kada su BIM objekti potrebni za izdavanje ponude, proizvođači obično stvaraju modele sa BIM sadržajem od nule, bilo unutar njihove tvrtke ili putem podizvođača. Kreiranje i održavanje BIM sadržaja može biti skupo te zna doći do nedostatka povezanosti između BIM objekata i CAD modela za proizvodnju. Povrh svega toga, proizvodi sa više varijacija dodaju visok stupanj složenosti. Primjerice, izbor proizvoda određene konfiguracije može dovesti do problema kod ugradnje ili primjene.
 

 
bim-4-manufacturing-model.jpg
 

ODREĐIVANJE RAZINE DETALJA (LOD)

Arhitekti često počinju s generičkim modelom koji se obično izvlači iz interne BIM baze. Ovaj objekt je optimiziran za proces dizajna s odgovarajućim parametrima, svojstvima i rasporedom. Drugim riječima, objekt ima dovoljno detalja kako bi podržao fazu dizajna i ponude.

 

Kada je natječaj dobiven i započne gradnja, odabiru se stvarni proizvodi, odnosno generički BIM modeli zamjenjuju se modelima specifičnima za određenog proizvođača.

Tehnički gledano, sadržaj BIM-a razlikuje se po razini detalja (LOD - level of detail/development). Željeni LOD se mijenja ovisno o tome koji sudionici koriste BIM objekt.
 

KREIRANJE DIGITALNIH BIM MODELA U INVENTORU