top of page
bim-4-manufacturing-header.jpg

BIM ZA PROIZVOĐAČE GRAĐEVINSKE OPREME

Prema NBS BIM izvješću* za 2020. godinu, 81% arhitekata i projektanata se slaže da proizvođači opreme trebaju dostaviti digitalne BIM objekte svojih proizvoda.

Saznajte više o digitalnim BIM objektima te kako ih kreirati iz CAD podataka.

BIM ZA PROIZVOĐAČE OPREME

Proizvođači građevinske opreme i proizvoda za opremanje zgrada odavno koriste digitalne CAD modele za razvoj novih proizvoda u što kraćem roku. Njihovi korisnici iz građevinskog sektora – inženjeri, arhitekti, investitori, izvođači – masovno prihvaćaju nove sofisticirane digitalne pristupe. Dok svi korisnici razumiju prednosti digitalnog procesa, svaki od njih ima vrlo različite potrebe.


Proizvođači građevinske opreme, od sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije do prozora i dizala, obično koriste 3D mehanički CAD softver za izradu što preciznijih modela kako bi se osigurala odgovarajuća proizvodnja i montaža. Građevinske tvrtke koriste drugačiji standard, takozvani BIM, za planiranje, projektiranje, izgradnju i upravljanje građevinskim projektima. Svaki od tih digitalnih modela je u osnovi drugačiji i ne mogu se ili se limitirano koriste naizmjenično.
 

autodesk-bim-wheel.jpg

PREDNOSTI BIM-A

BIM pomaže u otkrivanju kolizija instaliranih sustava i opreme ili neusklađenosti između određenih sustava i postojećih MEP veza. Uz BIM metodologiju, podizvođači mogu pružiti informacije prije početka izgradnje, čime se minimizira otpad i stvaraju se mogućnosti za pred-montažu i proizvodnju izvan mjesta gradnje.

BIM metodologija pruža veliki značaj tijekom životnog ciklusa zgrade. Kada se pojavi problem u zgradi, vlasnik/operater može koristiti digitalni model za brzo pronalaženje lokacije pogođenih
komponenti i ima trenutni pristup do ključnih informacija poput dimenzija komponenti, proizvođača, broja dijelova itd.

IZAZOVI KOD STVARANJA I KORIŠTENJA BIM SADRŽAJA

Kada su BIM objekti potrebni za izdavanje ponude, proizvođači obično stvaraju modele sa BIM sadržajem od nule, bilo unutar njihove tvrtke ili putem podizvođača. Kreiranje i održavanje BIM sadržaja može biti skupo te zna doći do nedostatka povezanosti između BIM objekata i CAD modela za proizvodnju. Povrh svega toga, proizvodi sa više varijacija dodaju visok stupanj složenosti. Primjerice, izbor proizvoda određene konfiguracije može dovesti do problema kod ugradnje ili primjene.
 

BIM ZA PRIZVODJACE
bim-4-manufacturing-model.jpg
BIM LOD

ODREĐIVANJE RAZINE DETALJA (LOD)

Arhitekti često počinju s generičkim modelom koji se obično izvlači iz interne BIM baze. Ovaj objekt je optimiziran za proces dizajna s odgovarajućim parametrima, svojstvima i rasporedom. Drugim riječima, objekt ima dovoljno detalja kako bi podržao fazu dizajna i ponude.

 

Kada je natječaj dobiven i započne gradnja, odabiru se stvarni proizvodi, odnosno generički BIM modeli zamjenjuju se modelima specifičnima za određenog proizvođača.

Tehnički gledano, sadržaj BIM-a razlikuje se po razini detalja (LOD - level of detail/development). Željeni LOD se mijenja ovisno o tome koji sudionici koriste BIM objekt.
 

KREIRANJE DIGITALNIH BIM MODELA U INVENTORU

bottom of page