top of page

Kako digitalno transformirati proizvodnju?

Updated: Aug 30, 2022

Proizvođači sada mogu učinkovitije povezati ljude, procese i cijeli proizvodni ekosustav kako bi dizajnirali i napravili proizvode brže uz niže troškove i manje otpada. Klijenti i kupci traže pametnije, više povezanije i ekološki prihvatljive proizvode i rješenja krojena za njihove potrebe.


Digitalna-transformacija-za-proizvodnju
Digitalna transformacija u proizvodnju

Početak rada s digitalnom transformacijom:

  • Usklađivanje

  • Suradnja

  • Automatizacija


Usklađivanje


Digitalna transformacija počinje konvergencijom, povezivanjem vaše organizacije pomoću podataka uz premošćivanje jaza kako bi se spojile različite discipline kao što su CAD, CAM ili CAE i različite timove u jednom okruženju za razvoj i proizvodnju proizvoda.


Suradnja


Podaci su ključ za povezivanje cijelog vašeg proizvodnog ekosustava i održavanje operativnog poslovanja. Pristup podacima putem oblaka postao je nužnost za suradnju; to je kritična komponenta koja povezuje kraj s krajem, od početnog koncepta do isporuke vašim kupcima.


Automatizacija


Automatizacija eliminira kašnjenja ručnog rada. Uz alate za automatizaciju, kao što su generativni dizajn i robotika, možete usmjeriti više procesa i ubrzati razvoj proizvoda u svim odjelima koji povećavaju inovativnost i kreativnost.


Suradnja-čovjek-stroj-i-automatizacija-izrade-proizvoda
Suradnja čovjek-stroj i automatizacija izrade proizvoda

Što je digitalna transformacija za razvoj proizvoda?


Digitalna transformacija način je za dizajnerske i proizvodne tvrtke da ponude znatno veću vrijednost svojim kupcima, zaposlenicima i dionicima razbijanjem silosa između odjela i pomažući cijelim organizacijama da rade pametnije zajedno. Riječ je o korištenju povezane podatkovne platforme za donošenje bolje informiranih odluka, poticanje više inovacija, povećanje produktivnosti i stvaranje novih poslovnih prilika.


Povezivanje na oblaku

Oblak je kritična komponenta za održavanje povezanih globalnih timova i operativnog poslovanja. Više od desetljeća Autodesk gradi proizvodnu platformu u oblaku koja osnažuje virtualnu radnu snagu



Koje su prednosti digitalne transformacije?

  • Brže donošenje odluka

  • Povećana produktivnost

  • Validacija proizvoda

  • Poboljšana inovacija


Brže donošenje odluka


Donosite bolje informirane odluke, potaknite više inovacija i ostvarite nove mogućnosti. Povezani podaci nude praktične uvide kako bi ljudi u cijeloj organizaciji mogli brže donositi bolje odluke.


Povećana produktivnost


Digitalna transformacija bolje povezuje ljude, procese i proizvodne ekosustave kako bi vam pomogla da postignete više vremena rada strojeva i povećate učinak i produktivnost uz smanjenje otpada i ponovni rad.


Validacija proizvoda


Brzo upotrijebite podatke za provjeru svake faze životnog ciklusa vašeg proizvoda kako biste bili sigurni da je proces kontroliran kvalitetom odobren prije nego što pređete na proizvodnju, proizvodnju, distribuciju, prodaju i krajnju upotrebu.


Poboljšana inovacija


Inovirajte svoje poslovanje automatizirajući procese razvoja proizvoda pomoću alata poput generativnog dizajna koji iskorištavaju prednosti umjetne inteligencije i strojnog učenja.


Primjer takve uspješne primjene digitalne transformacije u poslovanju napisan je u prošlom blog postu na temu: "Kako skratiti razvoj proizvoda uz pomoć digitalne transformacije?" gdje je tvrtka Edera Safety stvorila svestranu masku u samo tri mjeseca umjesto u dvije godine koliko im je inače trebalo da naprave masku od koncepta do gotovog proizvoda.


Izgled-gotovog-proizvoda-tvrtke-Edera-Safety-uz-korištenje-digitalne-transformacije (Copyright Edera Safety)
Izgled gotovog proizvoda tvrtke Edera Safety uz korištenje digitalne transformacije (Copyright Edera Safety)

Digitalna transformacija potiče konkurentsku prednost


Poduzeća se moraju moći brzo i učinkovito nositi s promjenama – promjenama u proizvodima, proizvodnji, uslugama te zahtjevima i očekivanjima kupaca.



Zaključak


Digitalna transformacija nije nešto što se samo odjednom implementira nego je to kontinuirano unaprjeđivanje kroz vrijeme. Ona je potrebna kako bi poduzeće bilo u toku s vremenom i zahtjevima kupaca.


Kako bi još više naučili o digitalnoj transformaciji i trendovima, pratite sljedeće naše blog postove ili se prijavite na webinar o tome kako možete transformirati Vašu tvrtku u Pametnu tvornicu te kako sudjelovati u Projektu "100 Pametnih tvornica".


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!


bottom of page