top of page

Pametna proizvodnja: Digitalna budućnost stvaranja

Updated: Aug 30, 2022

Pametna proizvodnja uključuje digitalne tehnologije Industrije 4.0, ali također digitalizira poslovanje izvan tvornice.


pametna-proizvodnja-digitalna-transformacija-u-tvornici-industrija-4.0
Pametna proizvodnja uz digitalne tehnologije Industrije 4.0

Industrija 4.0 utire put za pametnu proizvodnju


Tehnologije četvrte industrijske revolucije (Industrija 4.0) poput robotika, 3D printera, računalstva u oblaku, umjetne inteligencije (AI) i Interneta stvari (IoT – Internet of Things) – omogućile su pametnu proizvodnju i ubrzale inovacije do vrhunca.


Svitanje mehaničke proizvodnje dogodilo se tijekom prve industrijske revolucije krajem 18. stoljeća, pokretane vodom i parom. Dva duga stoljeća kasnije, električna energija je omogućila masovnu proizvodnju montažnih linija i podjelu rada druge industrijske revolucije. Brzi napredak doveo je do treće industrijske revolucije oko 1970. godine, kada su računala i informacijska tehnologija automatizirali neke industrijske procese i doveli do sofisticiranije komunikacije.


Otkako je pojam Industrija 4.0 prvi put korišten 2011. godine, povezane tehnologije razvile su se kako bi omogućile podatkovno-bogat, međusobno povezan i visoko automatiziran oblik proizvodnje nazvan pametna proizvodnja.Što je pametna proizvodnja?


Pametna proizvodnja odnosi se na raširenu digitalizaciju svih proizvodnih praksi, od tvornice do svih aspekata poslovanja. To uključuje dizajn proizvoda, lanac opskrbe, proizvodnju, distribuciju i prodaju.


Pametna proizvodnja koristi Industriju 4.0, koju karakteriziraju međusobno povezani cyber-fizički sustavi poput inteligentnih robota i strojeva koji mogu sami dijagnosticirati i upozoravati na moguće kvarove. Sve veći IoT donosi snažnije uređaje i strojeve s pametnim senzorima koji prenose kontinuirane tokove podataka o upotrebi u oblak radi analize.


Suradnja-između-robota-i-čovjeka
Suradnja između robota i čovjeka

Ti skupovi "velikih podataka" koriste se kako bi se uz pomoć umjetne inteligencije i strojnog učenja koje postaje točnije i predvidljivije kako dobiva „u sebe“ što više podataka. Automatizacija i povezanost podataka stvaraju agilnije lance opskrbe, u kojima brodovi i kamioni "razgovaraju" sa skladištima, autonomnim ili poluautonomnim vozilima i dronovima. Mobilni roboti i koboti (kolaborativni roboti) također su uključeni u ovaj proces, čineći dostavu i logistiku automatiziranijima.


Pametna proizvodnja pomaže proizvođačima da postanu učinkovitiji, ostanu ispred konkurentske krivulje i istražuju nove poslovne modele i prakse.


bolja-suradnja-povezivost-odjela
Bolja suradnja i povezivost odjela u firmi, ali i izvan nje

Zašto bi tvrtke trebale usvojiti pametnu proizvodnju


Tvrtke bi trebale usvojiti pametnu proizvodnju kako bi imale racionalizaciju i ubrzanje procesa, povećanje produktivnosti, više konkurentnosti na tržištu, povećanju diferencijacije od drugih tvrtki i pripremi za budućnost – uključujući događaje bez presedana, kao što je pandemija.


Anketa neprofitne organizacije Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) koja je u tijeku pitala je koji su glavni izazovi koji usporavaju tvrtkama njihov napredak prema pametnoj proizvodnji. Oko 58% sudionika ankete, navelo je financijske probleme ili nedostatak znanja o povezanim tehnologijama. Naravno, usvajanje pametne proizvodnje zahtijeva značajna ulaganja financijskih i ljudskih resursa i uključuje određeni rizik.


Kako započeti put pametne proizvodnje: Stvorite digitalnu okosnicu


Za tvrtke zainteresirane za pametnu proizvodnju, ali zastrašene financijskim ili tehničkim preprekama, dobra je vijest da ne moraju napraviti tranziciju iz trenutne tvornice i načina rada u pametnu tvornicu u samo jednom velikom skoku. Zapravo, Smart Factory Study pokazuje da mali koraci često vode do velikih pobjeda. Uspješne tvrtke iz studije obično su počinjale osiguravanjem potpore od rukovoditelja odnosno direktora - osobito glavnog tehnološkog direktora - i pokretanjem više malih projekata s niskim početnim ulaganjima. Povezujući te projekte s mjerljivim poslovnim metrikama, mogli bi iskoristiti te rane uspjehe kao poticaj za traženje dodatnih inkrementalnih ulaganja.


Preporučuje se da proizvođači koji započinju put pametne proizvodnje počnu tako da svoje analogne podatke učine digitalnim. Uklonite ručne analogne procese i pronađite sustav koji sve bilježi u jednoj digitalnoj bazi podataka. To su temeljni podaci na kojima se mogu izgraditi petlje povratnih informacija unosom više informacija iz procesa u tvornici. Ovaj dodatni ulaz mogao bi doći iz podataka senzora, ali bi mogao biti i od radnika koji unose podatke u različitim točkama procesa. Po tome dobivate sve više uvida u ono što se događa i tako tada budete svjesni što se događa u tvornici, i možete otkriti što stvara uska grla.


Nakon što podaci otkriju probleme proizvođača, mogu početi razmišljati o uvođenju promjena na više dimenzija – tu može pomoći uvođenje više računanja i algoritama. Dopuštate algoritmima da Vam daju različite mogućnosti istraživanja kako biste mogli shvatiti najbolji put naprijed, a to je Sveti gral. Sada imate digitalnu okosnicu. Imate ulazne i povratne petlje koje Vam daju uvid i pomoć algoritama koji Vam daju opcije za nastavak usavršavanja i optimizacije operacija u tvornici.Istraživanje 10 pametnih tehnologija proi