top of page

Skiciranje industrijskog dizajna: Prvi korak za oživljavanje proizvoda

Updated: Sep 5, 2023

Skiciranje industrijskog dizajna otklanja nedostatke dizajna, nefunkcionalnosti i estetskih neprivlačnosti prije 3D modeliranja.


Industrijski dizajner koji radi u Autodesk Fusion 360 nakon završetka procesa skiciranja.
Industrijska dizajnerica koji crta 3D model u Autodesk Fusion 360 nakon završetka procesa skiciranja.

Skiciranje je jedan od najučinkovitijih načina vizualizacije i zamisli projekta. Uz skicu, dizajneri mogu prikazati koncept proizvoda u fizičkom i lako razumljivom okruženju, pružajući preliminarni test funkcionalnosti proizvoda prije izrade prototipa. Skiciranje ne koristi samo dizajneru. Koristeći učinkovit vizualni prikaz, dizajner može prenijeti ideje svojim klijentima, surađivati na poboljšanjima i ubrzati cjelokupni proces dizajna.


Skiciranje industrijskog dizajna zahtijeva više pažnje prema detaljima nego skiciranje za satu suvremene umjetnosti. Skiciranje industrijskog dizajna prikazuje funkcionalnost proizvoda iz različitih kutova, različitih dizajna dijelova i različitih estetskih prikaza. Skice pomažu vizualizirati i spriječiti pogreške u dizajnu proizvoda prije nego što se dizajn dovrši u softveru za 3D modeliranje.



Što je industrijski dizajn?


Industrijski dizajneri uravnotežuju kreativnost i upotrebljivost te to primjenjuju na fizičke proizvode za masovnu proizvodnju. Proces industrijskog dizajna uključuje istraživanje, skiciranje, izradu prototipa i testiranje upotrebljivosti kako bi se osiguralo da je proizvod savršen za proizvodnju. Industrijski dizajneri obično poboljšavaju postojeći proizvod promjenom fizičkih atributa ili kreiranjem novih dizajna proizvoda za nove primjene.



Osnove skiciranja industrijskog dizajna


Nakon završetka svih potrebnih istraživanja za projektiranje, skiciranje je pristupačan način za početak procesa dizajna. Nije uvijek bitno kupiti najskuplju opremu za skiciranje dizajna - dovoljan će biti jednostavan blok za crtanje i olovka, marker ili kemijska olovka. Jedan od najvažnijih početnih zahtjeva za učinkovitu skicu je komuniciranje perspektive.


Dizajneri moraju prikazati svoj dizajn iz više perspektiva koristeći dvodimenzionalni i trodimenzionalni prostor za stvaranje realističnih skica. Na isti način, dizajneri mogu započeti s osnovnim geometrijskim uzorcima i proširiti dizajn primjenom volumetrijskih i boja.


Detalji su kritični prilikom skiciranja dizajna proizvoda. Forma i funkcija su na prvom mjestu, a stil i estetska privlačnost obično dolaze na drugom mjestu.


Još jedna sjajna početnička tehnika skiciranja industrijskog dizajna zahtijeva učenje kako držati olovku i korištenje alata poput kutomjera i ravnala za stvaranje izmjerenih linija za skalabilnost. Dizajneri mogu uključiti onoliko detalja koliko žele unutar skice.



Skiciranje dizajna proizvoda


Industrijski dizajneri mogu koristiti nekoliko vrsta skica ovisno o tome što pokušavaju prenijeti svom timu ili klijentu.


Na primjer: idejne skice su grubi nacrti koji se sastoje od osnovnih oblika. Skice s objašnjenjima objašnjavaju funkcionalnost, strukturu i upotrebljivost. Dizajneri često prezentiraju skice s objašnjenjima klijentu ili zainteresiranim stranama kako bi lakše razumjeli krajnji proizvod.


Uvjerljive skice su 3D skice izrađene u CAD softveru kako bi se naglasila boja, oblik, veličina i detalji relevantni za privlačnost kupaca. Ova vrsta skice koristi se za uvjeravanje klijenta ili krajnjeg korisnika da investira ili kupi proizvod.


Svaka vrsta skica korisna je za različitu publiku, ali zajednička tema je da svi izražavaju ideju. Zapamtite da većina skica industrijskog dizajna ne moraju biti savršena umjetnička djela. Pogotovo u fazi ideje, u redu je raditi brze, grube skice sve dok oni komuniciraju Vašu ideju.



Pretvaranje skica u 3D modele


Skiciranje je obično prvi ili drugi korak u procesu industrijskog dizajna, ovisno o tome koliko je istraživanja prvo potrebno. Bez obzira poboljšavate li stari dizajn ili stvarate novi, važno je prenijeti namjeru dizajna u isplativom okruženju i okruženju koje oprašta.


Nakon što dizajner i sudionici odaberu konačni koncept, dizajner obično prenosi dizajn u softver za 3D modeliranje. Na primjer, Autodesk Fusion 360 pruža platformu temeljenu na oblaku s integriranim oblikovanjem pomoću računala (CAD - Computer-Aided Design) i proizvodnjom pomoću računala (CAM - Computer-Aided Manufacturing).


Dizajneri mogu koristiti CAD softver za renderiranje 3D modela i digitalno mijenjanje parametara proizvoda. Osim toga, generativni dizajn u Fusionu 360 koristi umjetnu inteligenciju (AI) za testiranje i poboljšanje proizvoda prije izrade prototipa.


Primjer 3D modela izrađenog u Fusionu 360
Primjer 3D modela izrađenog u Fusionu 360

Jeste li spremni napraviti svoj dizajn u 3D CAD softveru kako biste stvorili model za izradu prototipa i na kraju za proizvodnju? Isprobajte Fusion 360 već danas!


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!




bottom of page