top of page

Skiciranje industrijskog dizajna: Prvi korak za oživljavanje proizvoda

Updated: Aug 30, 2022

Skiciranje industrijskog dizajna otklanja nedostatke dizajna, nefunkcionalnosti i estetskih neprivlačnosti prije 3D modeliranja.


Industrijski dizajner koji radi u Autodesk Fusion 360 nakon završetka procesa skiciranja.
Industrijska dizajnerica koji crta 3D model u Autodesk Fusion 360 nakon završetka procesa skiciranja.

Skiciranje je jedan od najučinkovitijih načina vizualizacije i zamisli projekta. Uz skicu, dizajneri mogu prikazati koncept proizvoda u fizičkom i lako razumljivom okruženju, pružajući preliminarni test funkcionalnosti proizvoda prije izrade prototipa. Skiciranje ne koristi samo dizajneru. Koristeći učinkovit vizualni prikaz, dizajner može prenijeti ideje svojim klijentima, surađivati na poboljšanjima i ubrzati cjelokupni proces dizajna.


Skiciranje industrijskog dizajna zahtijeva više pažnje prema detaljima nego skiciranje za satu suvremene umjetnosti. Skiciranje industrijskog dizajna prikazuje funkcionalnost proizvoda iz različitih kutova, različitih dizajna dijelova i različitih estetskih prikaza. Skice pomažu vizualizirati i spriječiti pogreške u dizajnu proizvoda prije nego što se dizajn dovrši u softveru za 3D modeliranje.Što je industrijski dizajn?


Industrijski dizajneri uravnotežuju kreativnost i upotrebljivost te to primjenjuju na fizičke proizvode za masovnu proizvodnju. Proces industrijskog dizajna uključuje istraživanje, skiciranje, izradu prototipa i testiranje upotrebljivosti kako bi se osiguralo da je proizvod savršen za proizvodnju. Industrijski dizajneri obično poboljšavaju postojeći proizvod promjenom fizičkih atributa ili kreiranjem novih dizajna proizvoda za nove primjene.Osnove skiciranja industrijskog dizajna


Nakon završetka svih potrebnih istraživanja za projektiranje, skiciranje je pristupačan način za početak procesa dizajna. Nije uvijek bitno kupiti najskuplju opremu za skiciranje dizajna - dovoljan će biti jednostavan blok za crtanje i olovka, marker ili kemijska olovka. Jedan od najvažnijih početnih zahtjeva za učinkovitu skicu je komuniciranje perspektive.


Dizajneri moraju prikazati svoj dizajn iz više perspektiva koristeći dvodimenzionalni i trodimenzionalni prostor za stvaranje realističnih skica. Na isti način, dizajneri mogu započeti s osnovnim geometrijskim