top of page

5 prednosti digitalne tvornice i uspješni primjeri

Updated: Aug 30, 2022

Suočen s globalnom pandemijom, poremećenim lancima opskrbe i ekstremnim fluktuacijama potražnje, proizvodni svijet je pod pritiskom da bude agilniji i prilagodljiviji. Tvrtke koje se ne mogu brzo okrenuti izgubit će. Digitalna transformacija daje tvrtkama alate za prikupljanje podataka u cijelom poduzeću koji mogu zaustaviti proizvodne operacije i stvoriti prilike za rast.


U nedavnom istraživanju 200 industrijskih njemačkih tvrtki, otkriveno je da, iako 91% njih ulaže u digitalne tvornice, samo 6% ih je postiglo punu povezanost. Iako je svaki napredak u digitalnoj transformaciji od pomoći, postoje određene prednosti koje proizlaze iz povezivanja podataka digitalne tvornice.1. Brže vrijeme za izlazak na tržište


U proizvodnji su tvrtke često usredotočene na životni ciklus proizvoda - ali postoji i životni ciklus tvornice. Kako bi se povećala produktivnost, okruženje u kojem se odvija proizvodnja mora biti optimizirano. I to je cijela svrha digitalizacije. Zahvaljujući automatizaciji i povezanom ekosustavu, informacije se kreću brže u digitalnoj tvornici nego u tradicionalnoj proizvodnji.


Proizvođači mogu iskoristiti uvide za brži proces dizajna i inženjeringa, ponavljati rješenja i donositi brze odluke. Svjetski ekonomski forum otkrio je da digitalno najnaprednije proizvodne tvrtke (konzorcij koji naziva Global Lighthouse Network) povećavaju brzinu izlaska na tržište za čak 89%.2. Fleksibilna proizvodnja za veću agilnost


Kao što je pandemija COVID-19 dokazala, stabilnost nikada nije zajamčena. Lanci opskrbe su pukli i još se nisu u potpunosti oporavili. Ali s digitalnom tvornicom, tvrtke su agilnije, sposobne reagirati na sve što se događa u gospodarstvu i svijetu.

Digitalne tvornice omogućuju fleksibilnu proizvodnju.


S pametnim strojevima tvrtke su snalažljivije i mogu brzo pronaći alternativna rješenja za promjenu smjera, modifikacije ili prilagodbu novim scenarijima. Ako proizvođači ne mogu dobiti dio zbog problema s opskrbnim lancem, mogu ga napraviti u kući ili se povezati s drugim proizvođačem. S ovim fleksibilnim modelom tvrtke mogu stvoriti rješenja koja dovode do novih tokova prihoda, više inovacija i ograničenih poremećaja.


3. Prilagodba za promjenjive zahtjeve


Ranije ove godine, proizvodnja je doživjela porast potražnje, dosegnuvši 37-godišnji maksimum aktivnosti. Zapravo, proizvodnja je na putu da nadmaši razine proizvodnje prije pandemije. Ali nije samo potražnja ta koja se razvija; mijenja se i ono što potrošači žele. Masovna prilagodba brzo postaje neophodna mogućnost za proizvođače. Potrošači će platiti više za proizvode na koje mogu staviti svoj osobni pečat.


Koristeći uvid u podatke iz digitalne tvornice, proizvođači mogu zadovoljiti potražnju potrošača za prilagođenim proizvodima.
Koristeći uvid u podatke iz digitalne tvornice, proizvođači mogu zadovoljiti potražnju potrošača za prilagođenim proizvodima.

Uz digitalnu tvornicu, proizvođači mogu zadovoljiti rastuću potražnju za prilagođenim proizvodima korištenjem malih serija ili dodavanjem značajki postojećoj ponudi. Jedan kupac može naručiti 1 milijun standardnih olovaka, dok drugi može htjeti 1000 olovaka izrađenih od titana. Treći kupac možda želi 10.000 zelenih olovaka. Uz digitalnu tvornicu, proizvođači mogu jednostavno prilagoditi svaku narudžbu donošenjem različitih izbora dizajna i proizvodnje. Mogućnost udovoljavanja potrebama kupaca daje vašoj tvrtki konkurentsku prednost.4. Postizanje održivosti i poslovnih ciljeva


Proizvodnja bi mogla stvoriti robu koju potrošači žele i trebaju, ali za stvaranje tih proizvoda postoje troškovi okoliša. Proizvodnja stvara 20% globalnih emisija i odgovorna je za 54% svjetske potrošnje energije.


Uz operaciju vođenu podacima, tvrtke imaju uvide koji im mogu pomoći da rade prema ciljevima održivosti definiranim industrijskim standardima, od strane državne ili savezne vlade ili od strane samog proizvođača. Neke tvrtke čak dodaju ulogu održivosti u svojem procesu praćenju metrika, predvode zelene politike i osiguravaju da tvrtka ostane u skladu. Digitalna tvornica omogućuje održivije poslovanje kroz tehnologiju:

  • Digitalni blizanci generiraju djelotvorne uvide u stvarnom vremenu kako bi vlasnici mogli donijeti održivije odluke.

  • Generativni dizajn omogućuje inženjerima da pronađu ekološki prihvatljive opcije (poput sirovina) u dizajnu i izgradnji svoje digitalne tvornice i okolne infrastrukture.

  • Automatizirani sustavi i AI prate podatke o upotrebi energije (poput topline) na temelju ljudskog ponašanja unutar prostora.5. Povećajte operativnu učinkovitost


Sedam uobičajenih područja otpada koji se često povezuju s proizvodnjom:

  • Prijevoz

  • Inventar/zalihe

  • Nepotrebna kretanja

  • Čekanje/zastoji

  • Prekomjerna proizvodnja

  • Prekomjerna obrada

  • Nedostaci/škart

Digitalne tvornice podržavaju lean operacije eliminacijom suvišnih ponašanja, konsolidacijom radnih tijekova i automatizacijom procesa. Sve to doprinosi nižim troškovima i povećava vrijeme koje zaposlenici mogu potrošiti na rad s dodanom vrijednošću.