top of page

5 prednosti digitalne tvornice i uspješni primjeri

Updated: Aug 30, 2022

Suočen s globalnom pandemijom, poremećenim lancima opskrbe i ekstremnim fluktuacijama potražnje, proizvodni svijet je pod pritiskom da bude agilniji i prilagodljiviji. Tvrtke koje se ne mogu brzo okrenuti izgubit će. Digitalna transformacija daje tvrtkama alate za prikupljanje podataka u cijelom poduzeću koji mogu zaustaviti proizvodne operacije i stvoriti prilike za rast.


U nedavnom istraživanju 200 industrijskih njemačkih tvrtki, otkriveno je da, iako 91% njih ulaže u digitalne tvornice, samo 6% ih je postiglo punu povezanost. Iako je svaki napredak u digitalnoj transformaciji od pomoći, postoje određene prednosti koje proizlaze iz povezivanja podataka digitalne tvornice.1. Brže vrijeme za izlazak na tržište


U proizvodnji su tvrtke često usredotočene na životni ciklus proizvoda - ali postoji i životni ciklus tvornice. Kako bi se povećala produktivnost, okruženje u kojem se odvija proizvodnja mora biti optimizirano. I to je cijela svrha digitalizacije. Zahvaljujući automatizaciji i povezanom ekosustavu, informacije se kreću brže u digitalnoj tvornici nego u tradicionalnoj proizvodnji.


Proizvođači mogu iskoristiti uvide za brži proces dizajna i inženjeringa, ponavljati rješenja i donositi brze odluke. Svjetski ekonomski forum otkrio je da digitalno najnaprednije proizvodne tvrtke (konzorcij koji naziva Global Lighthouse Network) povećavaju brzinu izlaska na tržište za čak 89%.2. Fleksibilna proizvodnja za veću agilnost


Kao što je pandemija COVID-19 dokazala, stabilnost nikada nije zajamčena. Lanci opskrbe su pukli i još se nisu u potpunosti oporavili. Ali s digitalnom tvornicom, tvrtke su agilnije, sposobne reagirati na sve što se događa u gospodarstvu i svijetu.

Digitalne tvornice omogućuju fleksibilnu proizvodnju.


S pametnim strojevima tvrtke su snalažljivije i mogu brzo pronaći alternativna rješenja za promjenu smjera, modifikacije ili prilagodbu novim scenarijima. Ako proizvođači ne mogu dobiti dio zbog problema s opskrbnim lancem, mogu ga napraviti u kući ili se povezati s drugim proizvođačem. S ovim fleksibilnim modelom tvrtke mogu stvoriti rješenja koja dovode do novih tokova prihoda, više inovacija i ograničenih poremećaja.


3. Prilagodba za promjenjive zahtjeve


Ranije ove godine, proizvodnja je doživjela porast potražnje, dosegnuvši 37-godišnji maksimum aktivnosti. Zapravo, proizvodnja je na putu da nadmaši razine proizvodnje prije pandemije. Ali nije samo potražnja ta koja se razvija; mijenja se i ono što potrošači žele. Masovna prilagodba brzo postaje neophodna mogućnost za proizvođače. Potrošači će platiti više za proizvode na koje mogu staviti svoj osobni pečat.