top of page

Digitalna tvornica i povezani podaci budućnost su proizvodnje

Updated: Aug 30, 2022

Za proizvođače, stvaranje digitalne tvornice ima smisla: veća brzina izlaska na tržište, agilniji procesi, povećana prilagodba - i još mnogo toga.


Primjer-digitalne-tvornice
Digitalna tvornica i povezani podaci budućnost su proizvodnje

Industrija 4.0 podigla je proizvodnju na sljedeću razinu, predajući procese tehnologiji, pametnim strojevima i umjetnoj inteligenciji (AI). Te se transformacije često događaju izolirano, stvarajući zatvorena okruženja koja propuštaju veću svrhu digitalizacije. Ali kada tvrtka poveže podatke među ljudima, programima i procesima, zbroj stvara digitalnu tvornicu.


Digitalna tvornica predstavlja mnogo više od fizičkog procesa izrade stvari. Cilj digitalne tvornice je optimizirati proizvodne procese i okruženje u kojem se oni nalaze.


Unatoč ubrzanju digitalne transformacije, Svjetski gospodarski forum otkrio je da je 62% proizvodnih tvrtki digitaliziralo samo jednu liniju proizvoda, što znači da su dobili djelić podataka koji su mogući s Industrijom 4.0.


Kako bi napravile prve korake prema digitalnoj tvornici, tvrtke bi trebale:

  • Prihvatite digitalnu kulturu i vodite s načinom razmišljanja usredotočenog na podatke

  • Ubrzati digitalnu transformaciju u cijeloj organizaciji

  • Investirajte u platforme temeljene na oblaku kako biste stvorili uobičajena podatkovna okruženja

  • Prekvalifikacija radnika za tvornice budućnosti

Pokrenuta podatkovnom vezom, digitalna tvornica omogućuje međufunkcionalnu koordinaciju, stvara veću agilnost za prilagodbu svijetu koji se mijenja i daje tvrtkama konkurentsku prednost. To je vrhunac digitalne transformacije za proizvodnu industriju.


digitalna-tvornica
Digitalna tvornica daje vlasniku uvid u to kako projektirati, izgraditi i upravljati objektom – kao i njegovom imovinom – tijekom cijelog životnog ciklusa.

Što je digitalna tvornica?


Digitalna tvornica je zajednički virtualni model ključnih tvorničkih karakteristika – kao što su geometrija, ponašanje i performanse – koji prikazuje konvergenciju svih digitalnih mreža u objektu i njegov rad. Ovaj digitalni prikaz prikuplja podatke iz strukture, sustava, imovine i procesa. To daje vlasniku uvid u to kako projektirati, izgraditi i upravljati objektom; kako ga rekonfigurirati; i kako maksimizirati učinkovitost i produktivnost svake imovine. Ovaj ekosustav bez silosa omogućuje suradnju u stvarnom vremenu, pametnije donošenje odluka i bolje rezultate.


Neke karakteristike digitalne tvornice uključuju:

  • Povezani ekosustav unutarnjih i vanjskih sudionika, kao što su dobavljači, dobavljači i izvođači

  • Digitalni blizanci

  • Tvorničke izrade ili modifikacije potaknute slijedom izgradnje

  • Prediktivno održavanje


Digitalna tvornica primjenjuje ista načela koja se koriste za optimizaciju životnog ciklusa razvoja proizvoda – misaono vodstvo, sustave, teorije i metode – na životni ciklus same tvornice. Također omogućuje tvrtkama da simuliraju što-ako scenarije kako bi identificirali prilike za nadogradnju funkcija proizvodnog okruženja.

Uobičajeni ciljevi i razlozi za stvaranje digitalne tvornice uključuju:

  • Izrada boljih proizvoda

  • Privlačenje više kupaca

  • Poboljšanje operativne učinkovitosti i održivosti

  • Povećanje inovativnosti

  • Ubrzavanje vremena izlaska na tržište

  • Stjecanje praktičnih uvida

Digitalne tvornice intuitivni su ekosustavi koji se pokreću podacima i poboljšani ljudskom domišljatošću. Mogu se prilagoditi volatilnosti i otporni su na poremećaje.



Zaključak


Kao što je već navedeno ranije, cilj digitalne tvornice je optimizirati proizvodne procese i okruženje u kojem se oni nalaze pomoću podataka. S tim dobivenim podacima možete ostvariti ključne benefite nad svojom konkurencijom i povećati svoj udio na tržištu.


Ako Vam se sviđa ovaj post, podijelite ga drugima!



bottom of page